Kiderült, miről volt szó Matolcsy és Polt munkaebédjén

2016.03.11. 00:28

Dr. Polt Péter legfőbb ügyész – az MNB által tett feljelentések tárgyában – előre egyeztetett munkaebéden találkozott Dr. Matolcsy Gyöggyel, a Magyar Nemzeti Bank elnökével

– tájékoztatta a 24.hu-t a Legfőbb Ügyészség arról, hogy Pápa Levente az Együtt politikusa miért látta közös munkaebéden Polt Péter legfőbb ügyészt és Matolcsy Györgyöt a Magyar Nemzeti Bank elnökét csütörtökön. A lap arra kérdezett rá, hogy miért találkozott a két vezető.

Továbbá azután is érdeklődtek, hogy nem tartják-e visszásnak a találkozót az ügyészségnél annak fényében, hogy éppen Pápa tett feljelentést az MNB alapítványai miatt, amelyekben elveszíti a közpénz a közpénz jellegét.

De kiderült, nem erről a feljelentésről volt szó, hanem azokról, amiket a jegybank tett meg – a válaszban nem tisztázott ügyekben.

Az Országgyűlés a Fidesz-KDNP koalíció szavazataival múlt héten fogadta el az információs törvény azon gyorsított eljárásban tárgyalt módosítását, mely értelmében a jegybank által létrehozott alapítványok gazdálkodási adatai, így elsősorban a hozzájuk juttatott, a jegybanktól származó közpénz – több mint 200 milliárd forint – elköltése kikerülne a közérdekű adatok köréből, magyarul azt eltitkolnák a nyilvánosság elől. A módosítás életbe lépése Áder János köztársasági elnöknél akadt el, aki normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól.