Piroska
-12 °C
-2 °C

Szégyellik, hogy a mocskos vécé miatt figyel rájuk az ország

2016.03.11. 08:49 Módosítva: 2016-03-11 08:53:20

Ahogy azt mi is megírtuk a Heol.hu riportja alapján, borzalmas állapotok uralkodnak a tarnazsadányi iskola mosdójában, ezért a szülők már nem is akarják iskolába engedni a gyerekeiket.

A fotó körbejárta az internetet, és még aznap jelentkezett egy tisztítószereket gyártó cég, és felajánlotta a segítségét. De a Klik is felébredt, és megígérte: új vécéket alakít ki a tavaszi szünet végére – sőt, az iskola kap majd egy tornatermet is, mert jelenleg egy tanteremből kialakított szobában gyakorolják a mindennapos testnevelést a gyerekek.

280598 tarna3
Fotó: Korsós Viktor / Heol.hu

A Népszabadságnak az iskola igazgatója, Öcsödi Kiss József azt mondta, hogy miután a fotók bejárták a teljes magyar sajtót, olyan ideges lett, hogy nyugtatót kellett bevennie. Szerinte erős túlzás, ami a médiában megjelent, de a felhajtásnak hála kinyíltak olyan kapuk, amelyek korábban nem.

Nevetséges és szégyelljük, hogy egy mosdó miatt figyel ránk az ország.

Az 1300 lakosú falu polgármestere, Dobi István azt mondta, a Klik 30 ezer forintot adott a mosdó nyári karbantartására, korábban pedig önerőből hozták elviselhető szintre a vécét. Dobi bírálta az állami iskolafenntartó lassú ügymenetét, de a centralizációval nem volt baja. Mint a lapnak elmondta, „a Kádár-korban is mindenütt ugyanazt tanultuk”.

Az 1959-ben épült iskolát pályázati pénzekből próbálták toldozni-foldozni, ez viszont többször abszurd helyzetet eredményezett.

Miközben a vécé siralmas állapotú, a málló falakon minden tanteremben van digitális tábla. A tetőt viszont csak az informatikaterem feletti részén tudták megcsináltatni, mert ezt sikerült besuvasztani egy pályázatba.
 
 
 

Az iskola mind a 156 tanulója roma, ezért az igazgatónak az is rosszulesett, hogy sokan ezzel hozták összefüggésbe az iskola vécéjének állapotát. Mint mondja, vannak az iskolában lopások, de ennél sokkal fájóbb, hogy a diákoknak mindössze 20 százaléka szerez középfokú végzettséget. A 16 éves tankötelezettségi kort elérve a többség eltűnik az iskolapadból. Ők minden évben tovább növelik a falu munkanélküli lakosainak a számát, jelenleg a polgármesternek 250 embert kell közmunkásként foglalkoztatnia, hogy mindenki kaphasson segélyt. 

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.