Elárverezik Csipak Péter budai villáját

2016.03.12. 17:57

Elárverezik Csipak Péter hármashatár-hegyi villáját, amit az egykori milliárdos ingatlanfejlesztő részben a szomszédos természetvédelmi területre építtetett - írja a Blikk.

Csipak Péter ügyét az Index tárta fel négy éve. Cikkeinkből kiderült, hogy a Belváros vezetésével régebben közeli kapcsolatot ápoló Csipak mindenfajta engedély nélkül elfoglalta a budai erdő egy részét, és oda építette villája egyik szárnyát. A telek kétezer négyzetméterrel nagyobb a telekkönyvben szereplő méreténél, és belelóg a természetvédelmi körzetbe.

A Fashion Street tulajdonosaként ismert Csipak első fokon egy év börtönbüntetést kapott két évre felfüggesztve természetkárosítás miatt, de adósságai miatt már a környezetvédelmi hatóság által előírt kárelhárítás költségeit sem tudta kifizetni, ami a kárelhárító szerint 300-400 milliós pluszköltséget jelenthet az új tulajdonosnak. Az ingatlanra egyébként 2,7 milliárdos jelzálog van bejegyezve, és az építő cég, a Market Zrt. is 184 milliót követel Csipaktól.

Az ingatlant most a felszámoló adja el, és ha a pályázatra nem érkezik jobb ajánlat, akkor 831,5 millió forintért is elkelhet a 7500 négyzetméteres teken fekvő luxusvilla.

A Blikk cikkéből kiderül az ingatlanról például, hogy:

  • A negyedik szintre nem volt engedély, a hat autóra méretezett körgarázst pedig az erdőből hasították ki,
  • a kültéri úszómedence lóg a levegőben, és pano­rámás üvegfal fogja a vizet az egyik oldalon,
  • van egy benti meden­ce is az alagsorban, de személy- és ételliftet is terveztek bele.

Csipak korábban jó viszont ápolt Rogán Antallal, de az érdekeltségébe tartozó Immobilia Zrt.-vel 2008-ban − Rogán polgármesterségének ideje alatt − 50 évre szerződés kötött szerződést 8 év után nemrég felbontotta az önkormányzat.

A szerződés előzménye, hogy Csipak cége saját forrásból újíttatta fel a Deák Ferenc utcának a Vörösmarty tértől a Deák Ferenc térig húzódó szakaszát, útburkolatostul, homlokzatostul. A felújításért cserébe pedig megkapták a Deák Ferenc utca 500 nm-ének használatát. Az Origo úgy tudja, az önkormányzat arra hivatkozva bontotta fel a szerződést, hogy a cég által vállalt vásárok, vendéglátós teraszok színvonala nem ért fel a Fashion Street színvonalához.