Emőke
8 °C
19 °C

Tarlós István beszáll a kvóta-kampányba

2016.03.12. 12:48
Szombaton tartják A magyar önkormányzatok a betelepítési kvóta ellen című konferenciát, ahol polgármesterek és kormánytagok adhatnak hangot annak, mennyire elutasítják a kvótát. 900 önkormányzat már elítélte a kvótát, most Budapest is csatlakozik. Erről kezdeményezett népszavazást a kormány.

A Fővárosi Közgyűlés következő ülésén hivatalosan is csatlakozik a kormány kötelező uniós betelepítési kvótát elutasító álláspontjához - jelentette be Tarlós István főpolgármester szombaton Budapesten, A magyar önkormányzatok a betelepítési kvóta ellen című konferencián, tudósította az MTI.

A főpolgármester városvezető a Megyei Jogú Városok Szövetsége által rendezett tanácskozáson úgy fogalmazott, bár budapesti kérdésekben korábban volt vitája a Fidesszel, most "megerősíti hitében a kormányt, amely a népe javát akarja". Tarlós a kormány által kezdeményezett kvótás népszavazásra célzott.

Most mi nem reklámkampányt folytatunk

- mondta, furcsa felfogásnak nevezve, hogy egyesek uszításnak állítják be az önvédelmet. 

Tarlós István hangsúlyozta, hogy a rászorult menekülteket saját lakóhelyükön kell segíteni. "Nem akarjuk veszélybe sodorni, feladni a magunkét" - közölte, megjegyezve, hogy Angela Merkel német kancellárnak éppen annyi joga van eldönteni, kiket fogad be, mint bármely magyarországi településnek. 

Nem kérnek a kalandorokból

"Magyarország határai biztonságosak" - ezt már Pintér Sándor belügyminiszter jelentette ki a konferencián. A miniszer köszönetet mondott a határ biztonságát garantáló, a munkájukat sok esetben "embertelen körülmények között" végző rendőröknek, határvadászoknak, honvédeknek.

"A népvándorlást a külső határok mentén meg kell állítani", csak azokat szabad beengedni, akik "valódi menekültek és hátsó szándék nélkül érkeznek" az Európai Unióba - mondta Pintér Sándor, aki szerint csak így biztosítható Magyarország és az EU biztonsága.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere, a szervező Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke köszöntőjében szintén úgy fogalmazott: "védelmet nyújtunk a menekülteknek, de nem kérünk a kalandorokból".

Sem a német kancellár, sem senki más nem kapott felhatalmazást arra, hogy a mi életünkről a mi kontónkra tárgyaljon bárkivel.

900 település már elítélte a kvótát

Kocsis Máté, a VIII. kerület fideszes polgármestere, egyben a Fidesz budapesti elnöke arra kérte a betelepítési kvótát elutasító önkormányzatokat, hogy nyíltan, intézményesített formában dolgozzanak együtt a kvótaügyi népszavazás sikeréért.

"Kampányoljunk, buzdítsuk a polgárokat arra, hogy vegyenek részt ebben a jövőnket, életünket, biztonságunkat és kultúránkat alapjaiban meghatározó nemzeti ügyben" - mondta.

A Megyei Jogú Városok Szövetsége által rendezett tanácskozáson Kocsis Máté közölte, hogy eddig mintegy 900 település hozott a betelepítési kvótát elítélő határozatot. Mindez "egyfajta mozgalommá" nőtte ki magát - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a szóban forgó önkormányzatok 6,5 millió embert képviselnek. "Ki sem merem mondani, hogy ez kétharmad" - jegyezte meg Kocsis Máté, aki felszólalása végén arra kérte a "brüsszeli bürokratákat", hogy ha ők nem képesek megvédeni Európát, akkor ne akadályozzák ebben Magyarországot.

Franciaország

Élménytúra Korzikán.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!