Már készítik a rácsokat az osztrák határon

000 8285J
2016.03.13. 12:50
A menekültválság vasárnap sem áll csitul, itt vannak a nap történései.

Bekészítik a rácsokat az osztrák átkelőknél

Ausztria további 12 ponton vezethet be olyan határellenőrző rendszert, mint a Szlovéniával közös határszakaszon fekvő Spielfeldnél - mondta az osztrák belügyminiszter a Welt am Sonntag című német vasárnapi újságnak. Johanna Mikl-Leitner arra figyelmeztetett, hogy 

tévedés lenne azt gondolni, hogy tartósan véget ért a tömeges migráció keresztül-kasul Európán (...) A menekültek a balkáni útvonal lezárása után megpróbálnak áttérni más útvonalakra.

Ezért a 12 határátkelőnél - mely közül a Brenner-hágónál és Karavankák-alagútnál (Karawankentunnel) fekvő átkelőt - nevezte meg -  a készenlétbe helyezik a rácsokat, konténereket, kerítéseket, hogy a zárat a helyzet alakulásától függően gyorsan életbe léptethessék. 

Görögországban 44 ezer ember jut 31 ezer helyre

A  görög kormány vasárnap sokadjára fújta meg a vészkürtöt, amikor bejelentette, folyamatosan nő a Görögországban tartózkodó migránsok száma, jelenleg 44 ezren vannak, miközben csak 31 ezer férőhely van a görögországi menekültszállásokon. Csak a görög szigeteken 9 ezren várják, hogy továbbutazhassanak, Athén környékén 11 ezer menedékkérő zsúfolódott össze, és a macedón határnál is 12 ezer ember várja, hátha mégis megnyílnak a határok.

A héten a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt, és Macedónia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy ott akarnak menedéket kérni. Itt egyébként egyre durvább a helyzet; a görög járványügyi hivatal vezetője, Thanaszisz Jannopulosz szerint

Idomeninél leírhatatlan körülmények uralkodnak. Az eső miatt a környék gyakorlatilag mocsárrá változott.

Ezért a görög hatóságok a járvány megelőzése érdekében elkezdték oltani az embereket, és teherautókkal tiszta vizet szállítanak a határhoz.

11 menekültet fogtak el Mosonmagyaróváron 

A rendőrségi honlap vasárnap arról tájékoztatott, hogy szombaton Hegyeshalomnál két gyorsvonatról is illegális határátlépőket szállítottak le. Reggel három etióp férfi, kora délután pedig öt iráni, két afgán és egy bangladesi állampolgár bukott le valamilyen bürokratikus hiányossággal. A rendőrök a 11 határsértőt tiltott határátlépés szabálysértés kísérlete miatt a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság Határrendészeti Osztályára előállították.