Egymásnak passzolgatták a pesti kórházak a mentőautót, meghalt a beteg

2016.03.14. 08:14 Módosítva: 2016.03.14. 11:06

Múlt héten Budapesten a kaotikus ügyeleti szolgálta miatt több órán át nem találtak megfelelő kórházat a mentők egy utcán összeesett, 37 éves külföldi nőnek, aki így végül meghalt - írja a Nol.hu.

A lap szerint a nő a budai Böszörményi út egyik irodaháza előtt fél háromkor esett össze. A kiérkező mentők agyvérzésre gyanakodtak, ezért a legközelebbi Szent Imre kórházat értesítették az érkezésükről. Ott viszont az ügyeletes orvos azt mondta, stroke esetén a legnagyobb esély a gyógyulásra egy szakcentrumban, a Szent János kórházban lenne, illetve ha mégsem igazolódna a stroke-gyanú, akkor a rosszullét helye alapján is a Szent János kórház az illetékes. Ám a Szent János lemondta a beteg fogadását, arra hivatkozva: nincs szabad ágy. Papíron így lett a Szent János helyettese a Szent Margit kórház, ahol azonban az ügyeletes orvos kijelentette: ne vigyék oda a beteget, mert nincs neurológus szakorvosa.

A Szent Imre kórház jelezte, ha a Szent Margitban nem látható el biztonságosan a beteg, akkor mégis vigyék hozzájuk a mentők a beteget. De ekkora a nő már nem volt szállítható állapotban, leállt a keringése. 40 percig élesztették újra a mentők hordágyán, majd kiderítették, valószínűleg nem stroke-ja van, mert a hasában  folyadékot találtak. Ötkor eldőlt: ebben az állapotban nem lehet tovább utaztatni a beteget, így fél hétkor műtőbe került, hogy a hasában elrepedt főütőeret megstoppolják. Bár a beavatkozás sikerült, a beteg később a kórházban meghalt.

A Népszabadságnak több orvos is elmondta: aortarepedés esetén az életbenmaradási esély igen csekély, a 37 éves nőt is  csak akkor tudták volna megmenteni, ha a Városmajor utcai érklinikán, műtét közben szakad át a verőere. Viszont Budapesten a mentők valóban gyakran kerülnek olyan, helyzetbe, amikor már azt sem egyszerű eldönteniük, hogy melyik kórházba induljanak a beteggel, hiába tették át az ÁNTSZ-től a mentőszolgálathoz a beutalási rendet.

Az OMSZ szerint valótlanságot állít a Népszabadság

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója az alábbi levelet küldte el a cikkünk megjelenése után:

A Népszabadság ma megjelent, egy múlt heti betegellátásról szóló cikke valótlanul állítja, hogy"Órákig hurcolászták a budapesti mentők a nőt, mire találtak kórházat, és ott meghalt". A valóság az, hogy a beteget a mentők a szükséges helyszíni ellátás után egyenesen az őt felvevő gyógyintézetbe szállították. A segélyhívás 14:32-kor érkezett, a beteg a helyszíni beavatkozások után 15.30-kor megérkezett az átvevő kórházba, így valótlan és félrevezető a cikk azon állítása is, hogy "a 37 éves nő esélyeit rontotta, hogy órákat töltött a mentőautóban". A beteg állapotáról, az ellátás elemeiről természetesen nem adhatunk részletes tájékoztatást, az azonban elmondható, hogy a mentők a helyszínen és később a kórházi személyzettel együtt is elszántan harcoltak a beteg megmentéséért. Sajnálatos, hogy az újságíró annak ellenére írta meg valótlan tartalmú cikkét, hogy a fenti tényeket írásos válaszunkból megismerhette.