Rogán az EU minden tagállamában népszavazást szeretne

2016.03.14. 08:41

Ünnepi interjút adott Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a Magyar Hírlapnak. Rögtön az elején párhuzamot vont az 1848-as és a mostani helyzet között: akkor ki kellett vívni a szabadságot, most viszont meg kell védeni, mondta Rogán. Igaz, a párhuzam nem magától jutott eszébe, hanem újságírói kérdésre gondolkodott el ezen. 

A miniszter szerint most az a legfontosabb, hogy Brüsszel számára világossá tegyék, hogy nem lehet menekültek betelepítéséről dönteni úgy, hogy arról nem kérdezik meg az embereket. Ezért kezdeményeztek itthon népszavazást a kötelező betelepítési kvótórál, és ezért lenne jó az Európai Unió minden tagállamában népszavazást tartani, véli Rogán. 

Bár többen kritizálták a népszavazási ötletet, mondván uniós döntésekről alaptörvény-ellenes népszavazást tartani, Rogán úgy látja, hogy itt nem egy nemzetközi jogi, hanem a szuverenitási kérdésről van szó, "ami nemcsak hogy lehet, de kell is népszavazást tartani, hiszen a szuverenitás semmilyen eleméről nem mondhatunk le úgy, hogy abba az emberek nem egyeztek bele", mondta Rogán, aki ezért arra számít, hogy a Kúria és az Alkotmánybíróság is engedni fogja a kormány népszavazási tervét. 

Rogán a kopaszos népszavazási balhéval kapcsolatban ismét elmondta, hogy a kormánynak nem lesz önálló ötletete a népszavazási törvény megváltoztatására. Pedig válasza legelején világossá tette:

Szerintem az elmúlt két évben egyértelműen kiderült, ez a népszavazási törvény nem jó.

A miniszter azt szeretné, ha a Nemzeti Választási Bizottságtól érkezne javaslat, hiszen ez egy választott testület, amiben a pártok képviselői is ott ülnek, ismételte meg lényegében Rogán, amit Orbán Viktor is mondott az NVI-s balhé értékelésekor. 

Korábbi cikkünkből kiderül, hogy az NVB-nek 14 tagja van, ebből 3 embert delegáltak ellenzéki pártok (egyet-egyet a Jobbik, LMP és az MSZP), a többiek a Fideszhez köthetőek.