Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Rogán az EU minden tagállamában népszavazást szeretne

2016.03.14. 08:41

Ünnepi interjút adott Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a Magyar Hírlapnak. Rögtön az elején párhuzamot vont az 1848-as és a mostani helyzet között: akkor ki kellett vívni a szabadságot, most viszont meg kell védeni, mondta Rogán. Igaz, a párhuzam nem magától jutott eszébe, hanem újságírói kérdésre gondolkodott el ezen. 

A miniszter szerint most az a legfontosabb, hogy Brüsszel számára világossá tegyék, hogy nem lehet menekültek betelepítéséről dönteni úgy, hogy arról nem kérdezik meg az embereket. Ezért kezdeményeztek itthon népszavazást a kötelező betelepítési kvótórál, és ezért lenne jó az Európai Unió minden tagállamában népszavazást tartani, véli Rogán. 

Bár többen kritizálták a népszavazási ötletet, mondván uniós döntésekről alaptörvény-ellenes népszavazást tartani, Rogán úgy látja, hogy itt nem egy nemzetközi jogi, hanem a szuverenitási kérdésről van szó, "ami nemcsak hogy lehet, de kell is népszavazást tartani, hiszen a szuverenitás semmilyen eleméről nem mondhatunk le úgy, hogy abba az emberek nem egyeztek bele", mondta Rogán, aki ezért arra számít, hogy a Kúria és az Alkotmánybíróság is engedni fogja a kormány népszavazási tervét. 

Rogán a kopaszos népszavazási balhéval kapcsolatban ismét elmondta, hogy a kormánynak nem lesz önálló ötletete a népszavazási törvény megváltoztatására. Pedig válasza legelején világossá tette:

Szerintem az elmúlt két évben egyértelműen kiderült, ez a népszavazási törvény nem jó.

A miniszter azt szeretné, ha a Nemzeti Választási Bizottságtól érkezne javaslat, hiszen ez egy választott testület, amiben a pártok képviselői is ott ülnek, ismételte meg lényegében Rogán, amit Orbán Viktor is mondott az NVI-s balhé értékelésekor. 

Korábbi cikkünkből kiderül, hogy az NVB-nek 14 tagja van, ebből 3 embert delegáltak ellenzéki pártok (egyet-egyet a Jobbik, LMP és az MSZP), a többiek a Fideszhez köthetőek. 

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.