A tanári munkabeszüntetés az elmúlt évek legokosabb kormánykritikus húzása

HUS 5272
2016.03.15. 18:57

Március 30-án, holnaphoz két hétre egyórás munkabeszüntetés lesz az iskolákban, ha 23-áig Orbán Viktor a kormány, Áder János pedig az állam nevében nem kér bocsánatot az elmúlt hat év során megalázott emberektől.

Teljesíthetetlen ultimátum

Mivel elképzelhetetlen, hogy Orbán és Áder bocsánatot kérjen, ahogy az is, hogy ne Balog miniszter és a szakállamtitkárság vezetője tárgyaljon a pedagógusokkal, a teljesíthetetlen ultimátumot valójában bejelentésnek kell tekinteni: március 30-án egyórás munkabeszüntetés lesz, amihez bárki csatlakozhat, így könnyen lehet, hogy az akció túlnő az iskolákon, és országos tiltakozás alakul ki belőle.

Pukli István, a zuglói Teleki Blanka Gimnázium igazgatója szenvedélyes felszólalásában ugyanakkor azt is világossá tette, hogy ha nem érnek célt, egyre hosszabb (2, 3 stb.) órás munkabeszüntetések várhatók. Az új sztrájktörvény értelmében egy legális sztrájkhoz a tanároknak meg kéne állapodni a Klik-kel a minimális szolgáltatásról, ami kivitelezhetetlennek tűnik. Ezért csak a polgári engedetlenség kategóriájába tartozó munkabeszüntetésre, vadsztrájkra van lehetőség.

Pukli István ugyanakkor azzal, hogy a követeléseket a sztrájktörvény, azaz lényegében antidemokratikus intézkedések kritikájába burkolta, nyilvánvaló lépést tett a politikai építkezés irányába: Puklira mostantól oda kell figyelni.

Az ügyetlen részletek ellenére ügyesen felépített demonstráció

A bejelentéssel a Kossuth téri tüntetők is elégedettek voltak, pedig a tömeg egy jelentős részének a közoktatás helyzete csak ürügy volt arra, hogy a kormány ellen tüntessen: ezt a rendre felhangzó orbántakarodjozás, mocskosfideszezés elég egyértelművé tette.

A tanárok a tüntetésen is felolvasott 12 pontja alapvetően a középosztálybeli szülő elvárásait fogalmazza meg a mindenkori közoktatással szemben. Ezt esélyegyenlőségi szempontból jól egészítette ki az iskolaalapító tanár, L. Ritók Nóra szegregációellenes és a szegényekért ("akiknek kockás ingre sem telik") kiálló felszólalása.

Voltak gyengébb felszólalások is, például a szülők nevében felszólaló "apukáé", vagy a "fekete ruhás nővér", Sándor Mária kicsit zavarba ejtő performansza, ugyanakkor az egész demonstráció lényegében csak egyetlen csúcspont, a munkabeszüntetés bejelentésének volt a viszonylag ügyesen megkoreografált felvezetése.

Lépéskényszerben a kormány

Nehéz megjósolni, hogy mit hoznak az elkövetkező napok, de a mai tüntetést és a tervezett munkabeszüntetést a kormány egészen biztosan nem veheti félvállról. A legnagyobb kérdés, hogy a tanárok (és a közszféra többi ágazatában dolgozók) országszerte mennyire állnak majd be a követelések mögé. Ebben kiemelt szerepe lehet annak, hogy a Klik és a kormány hajlandó-e komolyabban venni őket mit eddig, vagy csak az eddigi lejáratókampány folytatódik és a követelések felhígítása, a tárgyalások fellazítása érdektelen résztvevők beültetésével.

Ez ugyanis könnyen kontraproduktív lehet, és csak felkorbácsolhatja a meglévő indulatokat. Ugyanakkor az sem világos, hogy a tanárok képviselői milyen mandátummal tárgyalnak majd (ha egyáltalán lesznek tárgyalások), és milyen kompromisszumokra lesznek képesek vagy hajlandók.

Az viszont a mai bejelentés átgondoltságát mutatja, hogy az egyhetes határidő épp elég rövid ahhoz, hogy a téma végig napirenden maradjon, és a kormány legyen lépéskényszerben. Az is okos húzás, hogy a 12 követelésről a tanárok csak egyben hajlandók tárgyalni. És ha csak pár száz iskolában mennek majd ki a tanárok egy órára az udvarra vagy a kapu elé, a fényképekkel pedig tele lesz a sajtó és a közösségi média, az akció máris elérte a célját, függetlenül attól, hogy lesz-e folytatása.