Kalasnyikovval akarták lelőni a halasi főügyészt, előzetesben a tettes

2016.03.16. 10:26
Az elkövető feltehetőleg a városi főügyészt akarhatta megölni, de a biztonsági szolgálatok megfékezték. B. János azzal vádolta az ügyészt, hogy korrupt és eltussolta az ügyét.

Reggel 9 óra körül egy férfi kezdett lövöldözni a kiskunhalasi városi ügyészség épületében, írja a halasinfo.hu. A Legfőbb Ügyészség az MTI-nek megerősítette az információt, este pedig már arról tájékoztattak, hogy emberölés előkészülete, lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntette, valamint kényszerítés bűntette gyanújával őrizetbe vették a gépfegyveres férfit.

A lap szerint a Kalasnyikovval érkező B. János Téglás Péter városi főügyészt akarta megölni. A férfi a biztonságiakkal közölte, hogy a vezető ügyészt keresi, de arra kérték, hogy várakozzon. Ekkor át akarták vizsgálni, de elővette a gépfegyvert egy papírdobozból. A Kalasnyikovot a biztonsági őrnek szegezve követelte, hogy vezessék az ügyészhez. 

Az irodájába már nem jutott fel, mert biztonságiaknak sikerült megfékezniük, de közben sikerült 4-5 lövést leadnia. Egy szolgálatban lévő rendőr rendőr bilincselte meg végül az illetőt, aki – úgy tudjuk – elájult, így mentő is érkezett a helyszínre. Ekkor találták meg a férfinél lévő 240 darab lőszert is. Az Mti úgy tudja, hogy a férfi nem rendelkezett fegyverviselési engedéllyel.

Téglás Péter a helyszínen elmondta: a biztonsági őr és ő maga  is ünnepelhet, mert újjászülettek.

A Halasinfo értesülései szerint a kiskunmajsai B. János a Facebookon rendszeresen korrupcióval és az ügye eltussolásával vádolta a vezető ügyészt.

Az ügyészség előtti útszakaszt lezárták a helyszínelés és a rendőri előállítás idejére. Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője közölte, 18 óráig tartott a Központi Nyomozó Főügyészség helyszínelése és az elkövetőnél tartott házkutatása. A férfi nem tett vallomást. A gyanúsítottat bűnismétlés, valamint a szökés és elrejtőzés veszélye miatt vették őrizetbe. Az esetet elszigetelt, egyszeri, extrém esetnek nevezte Fazekas.

Bicskei Ferenc, az OBT tagja a Szekszárdi Törvényszék szerdai összbírói értekezlete előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: a Kiskunhalasi Járási Ügyészségnek és a Járásbíróságnak helyet adó épület folyosóján ismerete szerint 10-15 töltény nyomát látták.

Közölte, a férfi gépfegyverrel érkezett, amit a beléptető kapu előtt vett elő. Az épületben két biztonsági őr dolgozik, elsődleges információk szerint a támadó az egyiket túszul használhatta, a másiknak ugyanakkor sikerült lefegyvereznie, eközben dulakodtak, és lövöldözés is volt. 

Bicskei Ferenc elmondása szerint a férfi "régi panaszos ügyfél", aki korábban rendszeresen nyomdafestékkel nem tűrő szavakkal illette a bíróságot.

Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnöke a támadás kapcsán felidézte Trócsányi László igazságügyminiszter szavait, aki azt mondta, hogy "a jogállam álló csillaga a bírói függetlenség". Handó szerint ezzel a tárcavezető védelemről biztosította a testüleket, és ezt most teljesítenie is kellene.