Meghosszabbították a nyomozást a dunaújvárosi közvilágítás miatt

dunaujvaros2
2016.03.17. 07:05
A K. Szabó Imre cégének referenciát adó cégnek annyira kellett referencia, hogy ingyen elvállalták Székelyudvarhely közvilágításának korszerűsítését. Hasonlóan jól sikerült, mint Dunaújvárosban.

A NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága három hónappal meghosszabbította a nyomozást a dunaújvárosi közvilágítás ügyében, írta kérdésünkre a NAV sajtóosztálya. A Fővárosi Főügyészség által felügyelt, különösen nagy vagyoni hátrányt okozva elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt elrendelt nyomozás új határideje június 14-e, ami az adóhatóság szerint szükség esetén meghosszabbítható. 

A látványosan elrontott közvilágítás miatt Pintér Tamás, a dunaújvárosi önkormányzat jobbikos képviselője tett feljelentést január közepén a Fővárosi Főügyészségnél, akik feljelentés-kiegészítést rendeltek el a NAV-nál, míg végül az adóhatóság lett a fő nyomozati szerv. 

A dunaújvárosi közvilágítás-gate lényege, hogy az önkormányzat egy olyan céggel cseréltette le a városi lámpák egyharmadát, amelyik korábban nem végzett ilyen tevékenységet. Mindez meg is látszik az eredményen: tavaly szeptember óta sötét van esténként a városban. Annyira, hogy helyenként rendőrök kísérik át a gyalogosokat a zebrákon

Ingyen is elvállalták, hogy legyen róla papírjuk 

Eddig három nagyobb cikkben dolgoztuk fel az egyszerű, de mégis szerteágazó mutyit. Először bemutattuk K. Szabó Imrét, akinek a cége, a Rosettum Kft. volt az önkormányzat által kiírt közbeszerzés egyetlen indulója, és nyertese. K. Szabóról kiderítettük, hogy ő az a vállalkozó, aki közjegyző előtt letagadott egy százmilliós adótartozást, informatikai vállalkozóként is voltak már rázósnak tűnő ügyei a szocialista idők alatt. K. Szabónak volt közös vállalkozása Gyurcsány Ferenccel, de cikkünkből kiderült, hogy jó fideszes kapcsolatai is vannak. 

Második cikkünkben a közbeszerzés technikai részleteivel foglalkoztunk. Minden jel szerint az önkormányzat vezetése tudott arról, hogy alkalmatlan a célra az az indukciós lámpatechnológia, amivel korszerűsíteni akarják a közvilágítást; ha a város a saját mérnökeinek, az önkormányzat megbízásából készült független tanulmánynak elhihette volna. Bár a Rosettum Kft. volt az egyetlen induló a 255 milliós tenderen, csak negyedjére tudták győztesnek kihozni, derült ki a lapunk birtokába jutott dokumentumokból. 

Sorozatunk harmadik részében a mutyi erdélyi szálaival foglalkoztunk. Kiderült, hogy K. Szabó Imre egyik korábbi cége (DML Europa Kft.) lecserélte Székelyudvarhely több pontján a közvilágítást, majd pár évvel később a város összes fényeit felújította az a cég (DIML ROM S.R.L.), amelyik K. Szabó dunaújvárosi pályázatához biztosította a referenciát. A referencia a székelyudvarhelyi projekt volt. 

Azóta az is kiderült, hogy a Rosettummal Dunaújvárosban együttműködő DIML ROM-nak annyira kellett 2014-ben a székelyudvarhelyi referencia, hogy

ingyen elvállalták az erdélyi város közvilágításának korszerűsítését.

Legalábbis a székelyudvarhelyi önkormányzat által üzemeltetett Észrevételek Székelyudvarhely nevű csoportban azt írták, hogy "a felszerelt izzók nem terhelték a város költségvetését, ugyanis a korszerűsítést a befektető cég végezte el, melynek ellenértékét a megspórolt energia árából törleszti a város".