Vágják a fákat a Városligetben

fagyilkos3
2016.03.17. 09:54 Módosítva: 2016.03.17. 14:30

Megkezdték a fák kivágását a Városligetben ma reggel. A tervezett Magyar Zene Házának építéséhez, a Kertem nevű, az építkezés miatt bezárni kényszerült hely helyén. A Facebookon szerveződött riadólánc küldte körbe a hírt, így délelőtt néhány tiltakozó is a helyszínre ment, kisebb dulakodás is volt.

Volt, aki megpróbálta útját állni egy teherautónak, miközben más bement a kerítéssel elzárt területre, ahol a teherautó érkezése miatt éppen nyitva volt a kapu. Őt kirángatták az építési területről. A másik oldalon egy nő rugdosta a kerítést. A favágás ment, amíg csak kevés tiltakozó volt a helyszínen.

Később megjelent a PM is további aktivistákkal, akik így már elérték, hogy a favágás leálljon. Tudósítónk szerint hosszabb ideig állóháború alakult ki, majd a munkások levonultak a helyszínről. Az aktivisták azonban maradtak, és mostantól váltásban őrzik a fákat. A 444.hu úgy tudja, hogy a beruházó birtokvédelmet kért, vagyis akár erővel is el akarja távolítani a tiltakozókat, akik kora délután barikádépítésbe kezdtek a már kivágott fatönkökből.

Tavaly novemberben adták ki az első bontási engedélyeket a Városliget projekthez. A fővárosi kormányhivatal engedélyezte az Olof Palme sétány 3-5. alatti ingatlanok bontását. A területen hét, az egykori Budapesti Nemzetközi Vásárra felhúzott épület áll.

Illés: Csak néhány ember zsebéről szól az ország és a fák sorsa

Két épület még a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. szerint is jó állapotban volt, ennek ellenére mentek a bontási engedélyek, és ezzel együtt tűnt el a Kertem nevű szórakozóhely is. A helyükön a japán Sou Fujimoto által tervezett Zene Háza épül meg, 6 milliárd forintért.

A múzeumi negyed miatt nemsokára egymás mellett hét-nyolc építési területen folynak majd előbb bontási, majd építési munkák. És bár a Liget-projektért felelős Baán László miniszteri biztos többször is ígéretet tett arra, hogy a beruházók vigyáznak majd a fákra, különösen az értékes fajokra, kiderült, hogy a városligeti fakataszter igencsak hiányos.

A Városliget Zrt. kora délután közleményt adott ki, ami szerint a Városligetben 3 éven belül 60-ról 65 százalékra emelkedik majd a zöldfelületek aránya. Mint írják, a Főkert felmérése szerint a városligeti fák 85 százaléka ápolásra szorul, 12 százaléka pedig balesetveszélyes. "A volt Hungexpo területén például 19 fát szükséges növényegészségügyi vagy kertészeti okok miatt kivágni, de a parkrészen található tuskók és a kiszáradt koronájú, elpusztult faegyedek eltávolítása is indokolt. Az építési munkálatok 15 egészséges fát érintenek, közülük minden megmenthető példány - szám szerint 5 fa - pár napon belül, március 21-22. között átültetésre kerül. A kivágott fákat többszörösen pótolják".