Ez a harc már a 2018-as helyekről szól

06
2016.03.19. 08:40
Emlékeznek még Újbuda MSZP-s polgármesterére? Igen, akinek büntetőpere volt, de felmentették. Többen őt akarják MSZP-elnöknek, és hajlik arra, hogy elindul a posztért Tóbiás József ellen. Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes is bejelentkezett, és az EP-képviselő Szanyi Tibor is eltökélt abban, hogy megújítja a pártot. Sokan elkezdték pozicionálni magukat, hogy elcsípjenek egy 2018-as képviselői mandátumot jelentő posztot. Indul az MSZP-s tisztújítás. Esélyek.

A széles közvéleményt feltehetően hidegen hagyja, de a szombati napon elindul a teljes tisztújítás az MSZP-ben. A választmány várhatóan június 25-re tűzi ki a kongresszust, addig azonban lezajlik három belső pártélet szempontjából mozgalmas hónap, ahol a helyi szervezetek választanak új vezetőket, és közben zajlik a helyezkedés a fontosabb posztokért.

A párt előtt álló tisztújítás azért fontos, mert az új elnököt, választmányi elnököt és elnökséget két évre választják meg a küldöttek, vagyis a 2018-as választásokon ez a vezetés fog harcba szállni, és nem mellesleg ezek a vezetők szerepelnek majd a választási lista elején. 

Vagyis igazából a 2018-as biztos képviselői mandátumokért zajlik a csata.

Így talán érthetőbb is, miért olyan fontos az elnöki poszt mellett egy egyszerű elnökségi tagság az MSZP-ben. Meg is indult a tülekedés a vezetői posztokért már hetekkel ezelőtt, ami azt jelenti, hogy mindenki próbálja felmérni, kinek mire van esélye, kivel kell szövetséget kötni, kinek a támogatását kell megszerezni, kit kell ellehetetleníteni. 

Nagy visszatérő is van

Az elnöki poszt, amelyre a 2014-es bukás után jobb híján választották meg Tóbiás Józsefet (senki más nem vállalta, vagy szóba sem jött), most elég népszerűnek ígérkezik. A jelenlegi pártelnök-frakcióvezető mellett Szanyi Tibor EP-képviselő is bejelentkezett a posztra (Apa, kezdődik című dolgozatával már érzékeltette is, milyen elképzelései vannak egy új, dögös pártról), de elképzelhető, hogy a következő hetekben több jelölt vagy önjelölt is jelentkezik majd.

Itt van rögtön egy nagy visszatérő: Molnár Gyula volt újbudai polgármester, volt budapesti MSZP-elnök. Molnár indulását a héten megszellőztette a Magyar Idők, ám egyelőre információnk szerint Molnár hezitál, erőfelmér, beleálljon-e a küzdelembe. A politikus erről nem nyilatkozott senkinek, nem reagált a mi megkeresésünkre sem. A szombati választmány után feltehetően jobban látja majd az erőviszonyokat.

Molnár, aki most képviselő a XI. kerületben, már hónapok óta tervezi, hogy elindul a tisztújításon, egyre több helyen jelezte ambícióját, amely egyre jobban nőtt a hetek folyamán. Míg korábban csupán arról volt szó – és ezt Tóbiás is szívesen vette volna –, hogy Molnár alelnöknek indul, egyre többen kezdték bátorítani, régi pártvezetők és jelenlegi erős emberek egyaránt, hogy legyen bátrabb: legyen ő az elnök. Több MSZP-s is azt mondta, hogy ha Molnár végül nem is indul el, a pártvezetésbe szinte biztosan be tud kerülni, amivel a legfontosabb célját eléri.

Szintén a felülpozicionálás lehet a célja Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettesnek, aki az Origónak adott pénteki interjújában jelentette be nyilvánosan az indulását. Harangozó azzal indokolta az elnöki ambícióját, hogy szerinte nincs több ideje várni, most kell megújítani az MSZP-t vagy soha. Beköszönő interjújában rögtön nekiment „a háttérben szálakat rángató embereknek”, és Botka Lászlót jelölte meg miniszterelnök-jelöltjeként. 

Kinek mekkora az esélye?

Az elmúlt napokban több MSZP-ssel is beszéltünk a jelenleg kirajzolódó esélyekről, ez alapján szedtük össze, melyik jelölt milyen előjelekkel vág neki a három hónapos tisztújításnak. A jelöltek neve mellett szereplő százalékokat az MSZP-sek válaszai alapján alakítottuk ki, volt, aki maga is hajlandó volt százalékosan tippelni.

Tóbiás József - 55% A jelenlegi pártelnököt szinte minden MSZP-s kritizálja azért, hogy nem sikerült feljebb tornásznia a párt népszerűségét. Többeknek legfőbb tanácsadójával, a régi motoros Baja Ferenccel van konfliktusuk, tőle szeretnének megszabadulni. Mégis a megkérdezettek többsége arra fogadna, hogy Tóbiás marad az elnök, mert így "borulnak fel legkevésbé a mostani viszonyok", és a kongresszushoz közeledve majd igyekszik mindenki kiegyezni vele. Tóbiás esélyeit növeli, hogy ráadásul igazából senki már nem akarja elvinni a balhét azért sem, ha 2018-ban megint leszerepel az MSZP. Így nagy eséllyel ismét őt választják meg elnöknek.

Molnár Gyula - 35% Molnár Gyulát egyre többen bátorítják a komoly visszatérésre, a még mindig befolyásos Lendvai Ildikó volt pártelnök például, és mellé állhat Hiller István, aki választmányi elnök szeretne lenni. Az esélyeit növeli, hogy több, Tóbiás munkájával kevésbé elégedett megye is mellé állhat, ha valóban elindul az elnöki posztért. Molnárt többen hatékony, jó stratégiaalkotó képességekkel rendelkező politikusként írták le, a helyzetét azonban nehezíti az a büntetőeljárás, amelynek a végén ugyan jogerősen felmentették, de amely tagadhatatlanul foltot ejtett a politikai imázsán. Több, neki szurkoló MSZP-s is úgy látta, hogy jelenleg nagyobb az esélye, hogy elnökhelyettesként vagy alelnökként fut be.

Szanyi Tibor - 6% Az egykor az MSZP fenegyerekének is nevezett EP-képviselő indulásáról mindenki azt mondta: komolyan gondolja, komolyan végig is fogja csinálni, ám a többség nem tudja komolyan venni. Többek szerint Szanyi mögött maximum azok a politikusok és küldöttek fognak felsorakozni, akik Tóbiás ellen vannak, és csak Szanyi támogatásával tudnak életjelet mutatni magukról.

Harangozó Tamás - 4% - A frakcióvezető-helyettes sokáig morfondírozott, elinduljon-e, végül úgy látta, nincs ideje halogatni a dolgot. Harangozót mindenki a frakció legdolgosabb tagjaként emlegeti, ám pártelnökként senki nem tudta elképzelni. Rontja az oddsát, hogy korábbi nagy szövetségese, Mesterházy Attila támogatására sem számíthat. Maard tehát neki háttérbázisként Tolna megye, ahol ő az elnök, ám ez csak csekély támogatottság a kongresszuson. 

Mesterházy Attila - 0% - A volt pártelnök visszatéréséről is suttogtak egy ideig,  ám a megválasztására nincs esély, mert Mesterházy biztosan nem indul el az elnöki posztért. Több megyében sok támogatója van, így kérdés, hogy az elnöki küzdelemben majd kit és hogyan támogat. 

És Botka László?

A mostani tisztújítás másik érdekes része a választmányi elnöki harc lesz várhatóan. A választmány az MSZP parlamentje, ebbe a testületbe minden megye delegál tagot, itt döntenek egy sor stratégiai kérdésről. A választmányi elnöki tisztség így a párt második legfontosabb posztja. Jelenleg Botka László szegedi polgármester tölti be, de valószínűleg rajta kívül Hiller István volt pártelnök is megpályázza a tisztséget. 

A pártelnöki küzdelem is meghatározhatja majd a választmány vezetésének sorsát, illetve Botka László döntése arról, hajlandó-e elvállalni majd a 2018-as miniszterelnök-jelöltséget, amelyre egyre többen kapacitálják újra. Tóbiás József is elsősorban vele tandemben csinálná végig a 2018-as kampányt. Ha Botka ezt elvállalja, másodlagossá válik, hogy ezt majd a választmány élén teszi-e, vagy sem.