Ambrus
-7 °C
3 °C

Publicus: A fideszeseket kétszer annyian tartják korruptnak, mint az MSZP-seket

2016.03.19. 14:09

A korrupcióról és a korrupciós ügyek megítéléséről készített kutatást a Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából. Az ezer fő megkérdezésével készített reprezentatív kutatás szerint a korrupció nem a legfontosabb probléma az országban, és a válaszadók 60 százaléka nem is tudott érdemben válaszolni arra, ki a legkorruptabb politikus Magyarországon.

A kutatás főbb megállapításai a következők:

  • A megkérdezettek szerint jelenleg a korrupció a hatodik legfontosabb probléma az országban. 
  • Tíz megkérdezettből hat nem tudott érdemben válaszolni arra a kérdésre, hogy ki a legkorruptabb politikus hazánkban, az érdemben válaszolók többsége is inkább pártokhoz, semmint politikusokhoz köti a korrupciót.
  • A korrupcióvakságra magyarázatot ad hogy a megkérdezettek több mint kétharmada úgy látja, hogy túl sok a korrupciós ügy, és már nem lehet rá figyelni.
  • A válaszadók fele a politikai döntésnél nem veszi figyelembe a korrupciót, mert minden politikus korrupt. 
  • Minden harmadik válaszadó úgy gondolja, hogy 2010, a Fidesz kormányzása óta több a korrupció, és csupán fele annyian azt, hogy az előző, MSZP által kormányzott nyolc év alatt. Tízből négy válaszadó szerint ugyanolyan mértékű a korrupció mindkét időszakban. 
  • A megkérdezettek harmada nem tudta érdemben megválaszolni azt a kérdést, hogy melyik párt tud hitelesen küzdeni a korrupció ellen, míg másik egyharmad szerint egyikük sem hiteles. Azonban, azon kevesek, akik szerint párt hiteles tud lenni ebben, elsősorban a Fideszt, a Jobbikot és az LMP-t tartják alkalmasnak.
  • A megkérdezettek túlnyomó többsége, majdnem fele szerint elsősorban a sajtó feladata hogy felhívja a választók figyelmét a korrupciós ügyekre, majd a sort az ellenzéki pártok, a civil szervezetek, és az EU követi.

De kik a legkorruptabb politikusok?

A kutatás egyik legérdekesebb része, hogy személy szerint melyik politikust tartják a megkérdezettebbek a legkorruptabbnak. Lényegében az összes politikust korruptnak tartja minden tíz megkérdezettből egy (12 százalék).

Leginkább a Fideszt vagy a fideszes politikusokat tartják korruptnak (17 százalék), majd kevesebb mint fele annyian az MSZP-t és politikusait (7 százalék). Az első két konkrét politikus Orbán Viktor (5 százalék), és Gyurcsány Ferenc (3 százalék).

A válaszadók nem választható személyeket (Habony Árpád, Andy Vajna, Mészáros Lőrinc) is megemlítettek. A korábbi időszakban korrupciós ügybe keveredett, ellenzékhez köthető személyeket (Hagyó Miklós, Zuschlag János, Simon Gábor) senki sem említette.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.