Nyakó szerint bizonyítékokat titkolt el az NVI

2016.03.21. 16:43

Nem lesz a Kúria kezében az a perdöntő felvétel, amely alapján dönthetne a Nemzeti Választási Iroda előterében tolongó kopaszok ügyében.

A Nemzeti Választási Bizottság ugyanis az utolsó utáni pillanatban értesítette Nyakó István arról, hogy átveheti a térfigyelő kamerák két héttel korábban kért felvételeit, amelyeket a Kúriának küldött felülvizsgálati kérelméhez csatolhatott volna.

16:08-kor kaptam a hívást, hogy még húsz percig nyitva az NVI, átvehetem az összesen 18 órás videóanyagot – mondta Nyakó, aki így csak 17-én kapta kézhez a felvételeket, ám így lejárt az a határidő, amíg a videót hivatalosan csatolhatta volna a kérelemhez. „De egyébként sem lett volna az a bíróság, amelyik végignézett volna ennyi anyagot" – a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazási kezdeményezés benyújtásában megakadályozott szocialista politikus szerint ezt előtte neki is át kellett volna néznie, hogy a megfelelő pontokat bejelölje.

"Jogi lehetőség erre már nincs, de a Kúria bírái is néznek tévét, nem tudom, mennyi mozgásterük van, de ők sem robotok, hozzájuk is eljutnak a hírek" – jegyezte meg Nyakó, aki most a nyilvánosság erejében bízik, miután a felvételek mindenki számára elérhetőkké váltak a neten.

Miért kell a felvétel?

A Kúria korábban kimondta, hogy Nyakót valóban akadályozták a saját állításuk szerint magánkezdeményezésből megjelent kopaszok, de a meglévő anyagok alapján nem látta bizonyítottnak, hogy a saját kérdését végül előbb benyújtó herceghalmi polgámester felesége, Erdősi Lászlóné és a kopaszok tudatosan együttműködtek.

Ez ellen kért volna Nyakó felülvizsgálati kérelmet, a hozzá az NVI-től késve eljuttatott felvételekre építve: azokon ugyanis látszik, hogy a kopaszok jönnek elsőnek, valamivel később Nyakó, és csak legutoljára Erdősiné, akit viszont a kopaszok a nyitáskor készségesen előreengednek.

A felvételek bemutatását Nyakó már február 29-én, a Patyi András vezette Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén is követelte, ám a bizottság leszavazta. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke, Pálffy Ilona nem tartotta relevánsnak a felvételeket, amelyek az érkezési sorrendet és az együttműködés gyanújára adhattak volna választ.

A történtek miatt Nyakó levelet írt az NVI és az NVB elnökének.

„A felvételek birtokában Ön tökéletesen tudta, hogy mi történt az NVI épülete előtt 2016. február 23.-án kedden hajnalban, illetve reggel. Tudott róla, mégis eltitkolta! A felvételt végül csak 2016. március 18.-án ismerhette meg a közvélemény, s ezzel együtt a bizonyítékokat arról, hogy Erdősi Lászlóné és a kigyúrt verőemberek társak voltak az Ön hivatalában elkövetett legnagyobb népszavazási botrányban. Ráadásul

Ön a bizonyítékok eltitkolásával a Kúria felülvizsgálati kérelmeimről szóló döntését is alapvetően befolyásolta, és befolyásolja.

– írta Nyakó, aki most arra várja az NVB és az NVI vezetőjétől a választ:

  • Miért titkolta el a 2016. február 29-i NVB ülésen a bizonyítékokat, az NVI kamerák hajnali és reggeli felvételeit?
  • Miért csak a fellebbezési határidő után kaphatta meg a bizonyítékot?
  • Mikor és hogyan kívánja helyreállítani a jogszerű állapotot, vagyis azt, hogy a jogsértő körülmények között beadott kezdeményezést elutasítsák, az általam beadott népszavazási kérdést pedig hitelesítsék? 
  • Tett-e legalább rendőrségi feljelentést a felvételek kiszivárgása után?
  • A fekete kedden és az azóta eltelt időszakban legjobb szakmai tudása alapján, vagy utasításra döntött?

„Valójában egyetlen szabályosan benyújtott, hiteles kérelem van a bizottságnál, az enyém, ezt ők is tudják. Most az a kérdés, hogyan állíthatnák vissza a törvényes állapotot, vállalva a következményeit annak, amit tettek.”

Pálffy szerint a Kúria nem marad le semmiről

Az NVI elnöke a levélre reagálva arról tájékoztatta Nyakót nem titkolta el az NVI székházának külső kamerái által készített felvételeket, amelyeket egyébként megküldtek a Kúriának is, így a bíróság értékelheti azokat a vasárnapi boltzárról szóló népszavazási kérdések hitelesítésének felülvizsgálati eljárásában. 

Feljelentést nem tett az NVI, Pálffy szerint azért, mert az NVI adta ki a sajtónak a felvételt, nincs szó arról, hogy az "kiszivárgott" volna – írta az MTI.