Sztrájkot kiherélő javaslata van a PSZ-nek

2016.03.21. 17:46

Pukli István március 15-én bejelentett egy órás munkabeszüntetése helyett azt javasolja a Pedagógusok Szakszervezete, hogy a tanárok a munkaidő végén, délután négykor nyilvánítsanak véleményt. A kormányzat köznevelés-politikájával egyébként kritikus PSZ szerint ugyanis nagyon fontos, hogy "a véleménynyilvánítás időpontja alatt egyetlen gyermek, egyetlen tanuló sem maradjon felügyelet nélkül".

Kétségtelen, hogy a jelenlegi sztrájktörvény szerint a munkáltatóval meg kell állapodni az alapvető feladatok ellátásáról, így lényegében lehetetlen valódi sztrájkot tartani.

A PSZ hétpontos közleménye szerint csak az általuk javasolt időpontban, a gyermekek felügyeletét biztosítva lehetséges a tiltakozás úgy, hogy annak nem legyen munkajogi következménye.

A PSZ felhívja a figyelmet arra is, hogy senki sem kényszeríthető arra, hogy részt vegyen vagy épp távol maradjon a véleménynyilvánítástól.

A budapesti Teleki Blanka Gimnáziumot igazgató Pukli felhívásakor március 23-ig adott határidőt, hogy a kormányfő és az államfő bocsánatot kérjen "az elmúlt hat évben megalázott emberektől", és érdemben tárgyalóképes kormányzati delegáció felállítását követelte – emlékeztetett az MTI. Ennek elmaradása esetén jönne a március 30-i sztrájk, amikor egy órára "leáll az élet", és a tanárok kimennek az iskola épülete elé.

Orbán Viktor az ultimátumra úgy reagált, hogy azt gondolta, Pukli csak viccelt.