Újabb fideszes ment neki a tüntető tanároknak

D  AS20160321001
2016.03.21. 12:31
Önjelölt szószólók törvénytelen sztrájkot kezdeményeztek, és kétes követeléseket fogalmaznak meg – ezzel támadta hétfőn a parlamentben Pukli Istvánékat a fideszes Dunai Mónika. Rétvári Bence államtitkár megjegyezte, nem érti sokakkal együtt, hogy a béremelések után miért készülnek törvénytelen polgári engedetlenségre a pedagógusok, majd név szerint megnevezett két tiltakozót, akinek szerinte nincs jogalapja kritizálni. Parlament.

Az oktatási tiltakozások volt az egyik legfőbb téma a parlament hétfői ülésén napirend előtt. Érdekes, hogy nem is csak az ellenzék, hanem maga a Fidesz is felhozta a témát. Dunai Mónika, a Fidesz-frakció szóvivője – az életrajza szerint  magyar–francia szakos tanár – ugyanis a tanárok tervezett munkabeszüntetése miatt értetlenkedett.

Mind kevésbé érthető az úgymond a pedagógusokat képviselő önjelölt civil vezetők magatartása.

A tanári tüntetésekről már elmondta a véleményét több fideszes politikus, Németh Szilárd (Pukli egy ügynök, bolsevik diktátummal) és Lázár János (nem a kormánynak kell bocsánatot kérnie) például, Orbán Viktor pedig jelezte, hogy viccnek vette Pukli István bejelentését. A kormánypárti frakció ezúttal egy tanár képviselőjét vetette be.

Dunai szerint az „önjelölt szószólók” törvénytelen sztrájkot kezdeményeztek, és kétes követeléseket fogalmaznak meg. Ilyen kétes követelés például, hogy vissza kellene adni az önkormányzatoknak az iskolák fenntartását. Szintén érthetetlen szerinte, hogy miért kérik ezek a tanárok Áder János bocsánatkérését, az államfőnek ugyanis nincs köze a végrehajtó vagy a törvényhozó hatalom munkájához. 

Kinek az érdeke, hogy az iskolában ne a gyerek legyen az első, hanem a politika?

A fideszes politikus egyszer sem mondta ki Pukli István, Pilz Olivér vagy a Tanítanék mozgalomban közreműködők nevét, de egyértelműen őket támadta. Rétvári Bence, az Emmi államtitkára azonban nem kerülte a tiltakozók megnevezését. Sőt, név szerint megtámadt több, kritikát megfogalmazó tiltakozót. 

Radó Péter oktatáskutatót azért, mert vezető elemzője egy olyan kft.-nek, amely milliós megbízásokat kapott az Oktatási Hivataltól és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettől (ezt a Magyar Idők már alaposan körüljárta). Illetve Rétvári támadta Nahalka István oktatáskutatót azért, mert most bírálja a pedagógusminősítési rendszert, pedig az ő cége egy másikkal milliókat kapott egy erről szóló tanulmányért korábban.

Törvénytelen sztrájkra készülnek

Az LMP-s Ikotity István szintén a tanári tiltakozásról beszélt, és kérte a fideszeseket, támogassák az LMP törvénymódosítását, amely lehetővé tenné, hogy megtartható legyen az egyórás munkabeszüntetés. Az MSZP is bejelentette a hétvégén, hogy hasonló módosítást akar kiharcolni. Az egyórás sztrájk ugyanis nem  törvényes a jelenlegi szabályok szerint, ez polgári engedetlenségnek minősül.

Rétvári Bence erre azt mondta, hogy ő maga sokakkal együtt nem is érti, miért készülnek sztrájkra a pedagógusok, akik a legnagyobb, 40 százalékos béremelést kapták. Szerinte a tanárok törvénytelen lépésre készülnek, ettől a szakszervezetek is óvják tagjaikat, és lehet törvényesen sztrájkolni, csak ehhez egyeztetni kell és meg kell állapodni a munkáltatóval. Rétvári azt is megjegyezte ugyanakkor, hogy

sok helyen tavaszi szünet lesz ez a nap, tehát ahhoz be kéne menni, hogy be lehessen szüntetni a munkát.

Rétvári azt is megjegyezte, hogy a hétvégén több tiltakozó tanár, aki nem halandó tárgyalni a kormánnyal, egy beszélgetésen (a KARD egyesületén) le tudott ülni az MSZP-s Hiller István volt oktatási miniszterrel. Rétvári azt üzente a tiltakozóknak: „Nem csak függetlennek kellene lenni, annak is kellene látszani.”

MSZP: A Fidesz fél és csal! Kormány: Simon Gábor!

Az oktatás mellett más témákat is bedobott az ellenzék. A jobbikos Farkas Gergely a kivándorlás problémáját említette, és szerinte sürgős szemléletváltásra lenne szükség, hogy hazajöjjenek a fiatalok. Dömötör Csaba  kormányzati kommunikációért felelős helyettes államtitkár azzal vágott vissza, hogy a Jobbik képmutató", ugyanis éppen egy jobbikos cége közvetített orvosokat külföldre.

Az MSZP-s Bárándy Gergely pedig arról beszélt, hogy a Fidesz választási csalások sorozatával szerezte meg a kétharmados többséget, és ellopta Budapestet is". A szocialista politikus szerint Terézvárosban a Fidesz választási csalás követtek el, és a kamupártok indulását azért tették lehetővé tették, hogy torzítsák a választásokat. Dömötör Csaba erre úgy reagált, hogy hiteltelen az MSZP felvetése, hiszen a párt szerinte tele van korrupciós ügyekkel, és az egykori szocialista Simon Gábor csalásáról sem tudunk még minden részletet.