Átírják a népszavazási szabályokat a kopaszok miatt

2016.03.22. 16:58

Orbán kérésére a Nemzeti Választási Iroda után a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) is kidolgozta a javaslatait, hogy hogyan módosítsák a népszavazási törvényt a kopaszok + Erdősiné kontra Nyakó balhé után.  A több megoldási lehetőséget tartalmazó csomagot kedden elküldtek Orbán Viktornak is – írja az MTI.

Patyi András NVB elnök azt emelte ki, hogy nem támogattak olyan megoldásokat – mint mondjuk több kezdeményező vagy illetékfizetési kötelezettség –, amelyek megnehezítenék a népszavazási kérdés benyújtását. A bizottság felvetette, hogy a Kúria nyilvánosan döntsön a felülvizsgálati kérelemről. Technikai megoldásként merült fel a népszavazási kezdeményezések ügyfélkapun keresztül történő benyújtása is.

A bizottság több tagja a párhuzamossági moratóriumot (vagyis hogy abban a tárgyban csak egy kérdésről lehessen népszavazás) fenntartaná, de azt nem a kérdés benyújtásának időpontjához kötné, hanem a kérdés jogerős hitelesítéséhez, a jogerő időpontjához. Ha így lenne, a népszavazást kezdeményezők párhuzamosan gyűjthetnének aláírásokat, vagyis megszűnne a kérdés benyújtásakor a szervezők között fennálló verseny, versenyhelyzetet csak a 200 ezer aláírás összegyűjtése során teremtene. A bizottság megfontolásra javasolta azt is, hogy a párhuzamossági moratórium beálltát a lehető legkésőbbi időponthoz, az Országgyűlés népszavazást elrendelő határozatához kössék.

Orbán a kopasz-gate másnapján kezdeményezte, hogy az NVI és a Nemzeti Választási Bizottság elemezze a népszavazások kezdeményezésénél kialakult helyzetet, és tegyen javaslatot a szabályok megváltoztatására. A szabályok ma nem biztosítják a méltányos, fair, kulturált körülményeket azoknak, akik élni akarnak állampolgári jogukkal – mondta Orbán.

A Nemzeti Választási Iroda szintén kedden küldte meg a kormánynak a népszavazási törvényre vonatkozó módosítási javaslatait, ebben azt kezdeményezik, hogy tegyék lehetővé a népszavazási kérdések ügyfélkapus benyújtását és szüntessék meg a párhuzamossági moratóriumot.

A javaslatait most elküldő NVB-t sokan támadták, miután a testület Fidesz által beszavazott tagjai lepattintották a kopaszok miatti MSZP-s panaszt. Az NVI-t Nyakó azzal is vádolta, hogy bizonyítékokat titkolt el és túl későn adta ki neki az Erdősiné és a kopaszok közötti összejátszást bizonyító videófelvételt, amit így nem tudott csatolni a Kúriának küldött felülvizsgálati kérelméhez. Patyi András Nyakó vádjait visszautasította, szerinte a politikus nagy nyilvánosság előtti, „rágalmazó és vádaskodó kijelentései” „valótlanok és minden tényszerűséget nélkülöznek”.

A MSZP népszavazási kezdeményezése körüli botrányról szóló összes cikkünket itt találja