Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Átírják a népszavazási szabályokat a kopaszok miatt

2016.03.22. 16:58

Orbán kérésére a Nemzeti Választási Iroda után a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) is kidolgozta a javaslatait, hogy hogyan módosítsák a népszavazási törvényt a kopaszok + Erdősiné kontra Nyakó balhé után.  A több megoldási lehetőséget tartalmazó csomagot kedden elküldtek Orbán Viktornak is – írja az MTI.

Patyi András NVB elnök azt emelte ki, hogy nem támogattak olyan megoldásokat – mint mondjuk több kezdeményező vagy illetékfizetési kötelezettség –, amelyek megnehezítenék a népszavazási kérdés benyújtását. A bizottság felvetette, hogy a Kúria nyilvánosan döntsön a felülvizsgálati kérelemről. Technikai megoldásként merült fel a népszavazási kezdeményezések ügyfélkapun keresztül történő benyújtása is.

A bizottság több tagja a párhuzamossági moratóriumot (vagyis hogy abban a tárgyban csak egy kérdésről lehessen népszavazás) fenntartaná, de azt nem a kérdés benyújtásának időpontjához kötné, hanem a kérdés jogerős hitelesítéséhez, a jogerő időpontjához. Ha így lenne, a népszavazást kezdeményezők párhuzamosan gyűjthetnének aláírásokat, vagyis megszűnne a kérdés benyújtásakor a szervezők között fennálló verseny, versenyhelyzetet csak a 200 ezer aláírás összegyűjtése során teremtene. A bizottság megfontolásra javasolta azt is, hogy a párhuzamossági moratórium beálltát a lehető legkésőbbi időponthoz, az Országgyűlés népszavazást elrendelő határozatához kössék.

Orbán a kopasz-gate másnapján kezdeményezte, hogy az NVI és a Nemzeti Választási Bizottság elemezze a népszavazások kezdeményezésénél kialakult helyzetet, és tegyen javaslatot a szabályok megváltoztatására. A szabályok ma nem biztosítják a méltányos, fair, kulturált körülményeket azoknak, akik élni akarnak állampolgári jogukkal – mondta Orbán.

A Nemzeti Választási Iroda szintén kedden küldte meg a kormánynak a népszavazási törvényre vonatkozó módosítási javaslatait, ebben azt kezdeményezik, hogy tegyék lehetővé a népszavazási kérdések ügyfélkapus benyújtását és szüntessék meg a párhuzamossági moratóriumot.

A javaslatait most elküldő NVB-t sokan támadták, miután a testület Fidesz által beszavazott tagjai lepattintották a kopaszok miatti MSZP-s panaszt. Az NVI-t Nyakó azzal is vádolta, hogy bizonyítékokat titkolt el és túl későn adta ki neki az Erdősiné és a kopaszok közötti összejátszást bizonyító videófelvételt, amit így nem tudott csatolni a Kúriának küldött felülvizsgálati kérelméhez. Patyi András Nyakó vádjait visszautasította, szerinte a politikus nagy nyilvánosság előtti, „rágalmazó és vádaskodó kijelentései” „valótlanok és minden tényszerűséget nélkülöznek”.

A MSZP népszavazási kezdeményezése körüli botrányról szóló összes cikkünket itt találja

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.