A nyáron megszűnik a Klik

HUS 5272
2016.03.22. 08:05

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára az ATV Start kedd reggeli műsorában bejelentette:

a Klik teljesen meg fog szűnni a nyáron.

Az államtitkár elmondta, a tavaszi ülésszakon egy új szabályozást alakítanak ki, hogy szeptemberre teljesen kialakuljon egy olyan új rendszer, amely sokkal kevésbé lesz központosított.

A pedagógusok már hosszú hetek, hónapok óta tiltakozik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) működése ellen, legutóbb március 15-én a Kossuth téren több tízezer tanár fejezte ki ellenérzését az oktatás központi irányítása ellen.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ eredetileg azért jött létre 2013-ban, hogy a sok bizonytalansággal küzdő önkormányzati finanszírozás helyett az iskolák stabil működését, az oktató-nevelői munka nyugodt feltételeit, a diákok zavartalan oktatását garantálja. Ehhez képest a Klik maga vált a bizonytalanság forrásává mind a finanszírozás, mind az alapvető működési feltételek előteremtésében. A pedagógusok túlnyomó része politikai szervnek tartotta a Kliket, melynek élére márciusi hatállyal nevezték ki Áder János húgát.