Miklós
-7 °C
2 °C

Akik meghaltak a spanyol buszbalesetben, nem használták az övet

2016.03.23. 19:41
Nem volt bekötve a biztonsági öve annak a 13 diáklánynak, akik vasárnap életüket vesztették az északkelet-spanyolországi Tarragona közelében történt buszbalesetben - közölte az El Mundo című napilap internetes oldalán egy, a mentésben közreműködő névtelen forrásra hivatkozva.

Az El Mundo által idézett szakember szerint az áldozatok egyike kirepült a sztrádára, míg a többiek a felborult busz alá kerültek, de mindez elkerülhető lett volna, ha a biztonsági öv rögzíti őket az ülésbe. Az újság értesülését hivatalosan nem erősítették meg.

Spanyolországban 2007 óta kötelező bekötni a biztonsági övet az autópályán haladó buszok utasainak, arra a sofőrnek kötelessége figyelmeztetni őket, de nem kérheti számon ha valaki ennek ellenére mégsem teszi meg.

Egyelőre azonban erről sem lehet kérdezni a busz 62 éves vezetőjét, akit továbbra is intenzív osztályon ápolnak, mert állapota kritikus, így nem kihallgatható.

A nyomozás elsődleges adatai őt teszik felelősség a tragédiáért. A spanyol sajtóban megjelent feltételezések szerint elaludhatott a volánnál.

A baleset sérültjei közül 20-an vannak továbbra is kórházban. A sofőrön kívül még egy diák állapota kritikus, három egyetemistáé pedig súlyos.

A diákcsoport 5 buszból álló konvoja vasárnap hajnalban Valenciából Barcelonába tartott, a négy barcelonai egyetemen Erasmus-program keretében tanuló, különféle nemzetiségű hallgatókkal, miután előző este részt vettek a Fallas elnevezésű, hagyományos tűzijátékünnepen.

Az AP7-es autópályán reggel hat óra körül, nagyjából az út felénél, a jármű előbb az autópálya jobb, majd bal szélére sodródott, áttörte a szemközti sztrádaszakaszt elválasztó szalagkorlátot, és az oldalára borult. Ezután egy személyautó frontálisan belerohant. A gépkocsi két utasa megsérült.

A balesetben 6 ország diákjai vesztették életüket, 7 olasz, 2 német, 1 román, 1 osztrák, 1 francia és 1 üzbegisztáni diáklány. A legfiatalabb halálos áldozat 19 éves, a legidősebb 25.

A busz 60 utasa közül 44-en sérültek meg köztük egy magyar diák is, akinek mindkét keze eltört.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.