Kiakadt a választási bizottság szocialista delegáltja

2016.03.23. 12:41

Nyílt levelet írt Litresits András, a Nemzeti Választási Bizottság szocialista delegáltja Pálffy Ilonának, a Nemzeti Választási Iroda, és Patyi Andrásnak, az NVB elnökének. Litresits csúsztatással vádolja Patyit, amiért azt nyilatkozta, hogy az NVI épülete előtt gyülekezőkről készült külső felvételeket március 2-án átadták neki, és azokat ő átadhatta volna a szocialista Nyakó Istvánnak.

Nyakó népszavazási kezdeményezéséről a végső (elutasító) döntést február 29-én mondta ki a Nemzeti Választási Bizottság. Ezután Nyakónak 15 napja volt felülvizsgálat kezdeményezésére a Kúriánál.  Csakhogy azokat a biztonsági kamerák által február 23-án az NVI épülete előtt rögzített külső felvételeket, amelyek egyértelműen bizonyították, hogy Erdősiné Nyakó után érkezett és a kopaszok összejátszottak vele, Nyakónak csak a március 16-i délutáni határidő után adta ki az NVI. Ezért azok kimaradtak Nyakó beadványából.

Az NVI a felvétel kiadásával az adatvédelmi hatóság álláspontjára várt, ami március 10-én kelt, és ezután az NVI még napokig ült rajta, mielőtt kiadta volna Nyakónak, aki így lekéste velük a határidőt. Ezt Nyakó érthető módon nehezményezte, és azt nyilatkozta, hogy a választási hatóságok vezetői bizonyítékokat titkoltak el: Pálffy azzal, hogy nem adta ki ma felvételeket, Patyi pedig azzal, hogy nem tette lehetővé, hogy a bizottság megtekintse a felvételeket.

Erre reagálta azt tegnap Patyi András, hogy a február 29-i ülésen az NVB tagjai nem akarták megnézni ezeket a felvételeket (egész pontosan a kormánypárti tagok nem akarták), és hogy azokat március 2-án az NVI átadta az MSZP-s delegált Litresits Andrásnak. Patyi ezzel Litresits szerint arra utalt, hogy ő azokat átadhatta volna Nyakónak, ha akarja.

És itt érünk el a jelenbe: Litresits szerint ugyanis egyrészt március 2-án nem azokat a videófelvételeket kapta meg ("nem teljes és nem valamennyi külső és belső kamerafelvételeket tartalmazó CD-t"), amelyek egyértelműen bizonyították, hogy Erdősiné és a kopaszok összejátszottak. És amit kapott, azt sem adta, adhatta át Nyakónak, mert erre adatvédelmi okok miatt nem volt joga (az adatvédelmi hatóság álláspontja csak 8 nappal később született meg).

Litresits azt is kifogásolja, hogy az NVB elnöke máig nem hívott össze ülést, hogy eldöntsék, tegyenek-e feljelentést Nyakó akadályozása miatt. Pálffynak azt rója fel, hogy miként nyithatták ki az NVI épületének főbejáratát Erdősinének és a kopaszoknak már reggel hétkor, ha egyszer hivatalosan csak nyolctól van ügyfélfogadás.

Mindenesetre a jelenlegi állás szerint az lesz a döntő, hogy a Kúria hajlandó-e figyelembe venni a külső felvételeket, amelyeket Nyakó nem csatolhatott. Pálffy Ilona tegnapi közleménye szerint mindenesetre azokat is eljuttatta a Kúriához.

A MSZP népszavazási kezdeményezése körüli botrányról szóló  cikkeinket itt találja.