Kritizált oktatáskutató: Amit Rétvári mond, nettó hülyeség

2016.03.23. 12:15 Módosítva: 2016.03.24. 11:56
Hétfőn a parlamentben két fideszes politikus, Dunai Mónika és Rétvári Bence is kritizálta a kormány oktatáspolitikája ellen tiltakozó tanárokat. Volt, akit név szerint is kiemeltek, például Nahalka István és Radó Péter oktatáskutatókat, akik az államtitkár szerint olyan rendszert kritizálnak, aminek a megépítésében részt vettek, és 200 milliót kaptak érte. A két kutató most azt mondja, ez nem így volt.

Rétvári Bence, az Emmi államtitkára azt mondta Radó Péter és Nahalka István oktatáskutatókról, hogy ők bírálják a pedagógusminősítési rendszert, pedig a cégeik rengeteg pénzt kaptak erről szóló tanulmányokért korábban. Az államtitkár az ATV-ben is beszélt erről az esetről, ott azt mondta, hogy Nahalka és Radó 200 millió forintot kapott különféle tanulmányokért.

Radó Péter nettó hülyeségnek nevezte azt, amit az államtitkár mondott. Állítja, hogy soha nem írt a pedagógusminősítésről szóló tanulmányt, amiről az államtitkár beszél. „2010 óta a kormány feketelistáján vagyok. Nem vehetek részt semmilyen közpénzből finanszírozott projektben, nem kapok megrendeléseket, csak külföldi megrendelésre dolgozom. Furcsa is lenne, hogy 2010 óta folyamatosan bírálok egy rendszert, és sutyiban részt veszek benne” – fogalmazott. Radó cégének 2010 előtt ugyan voltak állami megrendelései, de azok lebonyolításában, azt mondja, ő nem vett részt.

Nahalka István szerint is sok minden sántít abban, amit az államtitkár állít. Holott Rétvári Bence 200 millió forintos megrendelésről beszélt, az a feladat, amit az ő cége és egy másik cég közösen végzett el, összesen 25 millió forintot ért áfával együtt. „És ebben én egy kisebb részt csináltam. Nem igaz, hogy azt a rendszert bírálom, amit én építettem fel. A feladatom az volt, hogy a jelenlegi pedagógusminősítési rendszer megújítását szolgáló, újító szakmai anyagot készítsek el. 2015-ben dolgoztam ezzel, el is készült egy 300 oldalas dokumentum, ami a követelményrendszerről szól, hogy mit várunk el a pedagógusoktól. És nem vezették be. Én tehát ugyanazt a kritikai álláspontot képviseltem a munka előtt, közben és utána is, tehát nem igaz az összeg sem, és azt sem, hogy valami olyat bírálnék, aminek a kidolgozásában részt vettem” – mondta az Indexnek.

Nahalkának egyébként jó tapasztalata volt a minisztériummal. „A projektigazgatóság, ami a munkálatokat irányította a minisztériumban, azt látta jónak, hogy minél szélesebb szakmai körből vonjanak be szakembereket. Mintaértékű volt, hogyan tudnak különböző álláspontokat képviselő emberek együtt működni a közös ügy érdekében” –mondta a kormánynak végzett munkáról.

Közben az oktatáskutató diákjai online állnak ki tanáruk mellett. „Úgy érezzük, hogy mindenkinek joga kritikákat megfogalmazni a kormány oktatáspolitikájával szemben, függetlenül attól, hogy mennyi és milyen állami megbízást kapott. Nem hagyhatjuk, hogy hiteles, szeretett oktatóink a kormány primitív és bunkó lejáratókampányának célpontjává váljanak. ... Azt számonkérni, hogy valaki szakmai feladatot lát el pénzért, ráadásul úgy, hogy közben kiáll a szakmai elképzelései és az általa vallott szakmai értékek mellett – gyomorforgató” – fogalmaznak.

UPDATE: A cikk megjelenése után az EMMI munkatársa egy levélben azt írta, hogy Radó Péter 2011-ben kormányzati megrendelésre előadást tartott Szekszárdon és Székesfehérváron, amiért 6,5 millió forintot kapott, illetve annak a cégnek, amiben Radó Péter vezető tanácsadó, 2010 után is voltak nagy értékű kormányzati megrendelései.