Katonának vinnék a közmunkásokat, ők nem kérnek belőle

000 Par8283182
2016.03.24. 06:46
Hiába a stabil munkaviszony és a dupla pénz, 40 közmunkásból senki sem fogadta el a honvédség ajánlatát.

Szerdán több déli határhoz közeli település járási hivatalában megtartották azokat a munkaértekezleteket, amelyeken a Magyar Honvédség szerződéses katonai állást ajánlott 400 közmunkásnak. A szerződéssel a honvédség három év folyamatos munkaviszonyt és a közmunkásbér (átlag 50-55 ezer forint) nagyjából kétszeresét ajánlotta a közmunkából átlépő leendő katonáknak. 

A gyomaendrődi járási hivatalban körülbelül 40 ember hallgatta meg a honvédség egyik munkatársának tájékoztatóját, ami az egyik résztvevő szerint „toborzássá szelídült" a meghívóban olvasható enyhén fenyegető hangulathoz képest. 

A tájékoztatón résztvevő közmunkásoknak alá kellett írniuk a helyi munkaügyi hivatal jelenléti ívét. A meghívó szerint aki nem vett részt az eligazításon, azt automatikusan törölték a rendszerből, nem kaphat többé közmunkát. 

A nagyjából háromnegyed órás tájékoztató végén feltették a kérdést, hogy ki akar jelentkezni a honvédségbe, és

információnk szerint 40-ből senki sem akart élni a lehetőséggel.

Pedig úgy tudjuk, hogy az eligazítást tartó honvéd többször utalt rá, hogy aki jelentkezik, azt nem fogják elkaszálni az alkalmassági vizsgálaton. Az egyik résztvevő szerint a tájékoztatón kiemelték a kedden megjelent cikkünket, és hangsúlyozták, hogy senkit sem érhet retorzió, ha nem fogadja el a lehetőséget. 

Azért is érdekes, hogy a közmunkásoknak reagáltak a cikkünkkel kapcsolatban, mert nekünk a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya hétfő óta nem válaszol az írásban feltett kérdéseinkre. 

Kedden számoltunk be arról, hogy a honvédség 400 közmunkás előtt „nyitotta meg az utat egy stabilabb életpálya felé". Ez a gyakorlatban úgy nézett ki, hogy az érintettek kaptak egy levelet, amelyben azt írták, hogy munkát ajánl nekik a sereg. A meghívó elején egyértelművé tették, hogy aki nem megy el a meghallgatásra, azt kizárják a további közmunkából, és az a közmunkásokkal is foglalkozó szakemberek szerint sem volt egyértelmű, hogy lehet-e nemet mondani a honvédség ajánlatára. 

Egyelőre úgy tűnik, hogy lehetett.