4 milliárdba kerültek a használt rendőrségi helikopterek

2016.03.25. 16:41

Az Országos Rendőr-főkapitányság 5 darab használt MD-902 típusú helikoptert vásárolt. A helikoptereket az ORFK a cseh European Air Services s.r.o. gazdasági társaságtól vette. A szerződés alapján a helikopterek nettó értéke 13,6 millió euró volt (mintegy négymilliárd forint), a vételhez szükséges forrást a Belügyminisztérium biztosította, áll Pintér Sándor belügyminiszter válaszában, amit Demeter Márta szocialista képviselőnő kérdésére adott.

A beszerzett helikopterek felújítás és átfestés után kerülnek a magyar rendőrséghez, ezeket a költségeket is tartalmazza a vételár.  Az egyenként 800 millió forintos helikopterekre a rendőrség 1 év garanciát kap.

Mint arról korábban a Magyar Nemzet alapján beszámoltunk, eddig Baden-Württemberg rendőrsége használta az Explorer elnevezésű gépeket, melyeket az arizonai Mesában működő MD Helicopters cég gyártott a kétezres évek elején.

Így nézne ki a helikopter, ha rátennénk a magyar színeket.
Így nézne ki a helikopter, ha rátennénk a magyar színeket.
Kép: Kengyel Kristóf

A világon egyedülálló, széleskörűen nem elterjedt farokrotor nélküli (NOTAR) technológiát alkalmazó, nyolcüléses típusú gépek tizenöt éves használatuk alatt ötezer órát töltöttek a levegőben, egyikük 2011-ben összetört egy éjszakai balesetben.