Éheznek és lázadoznak az államigazgatási dolgozók

2016.03.25. 13:03

Elképesztő közleményt jelentetett meg az MTI-OS-ben a Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége (KSZSZ). Az érintett dolgozók eszerint koplalnak, a hónap végén üres a hűtőjük és a bankszámlájuk.

Miért bünteti a kormány legközvetlenebb alkalmazottait? – teszi fel a kérdést a KSZSZ az érintettek nevében. Felidézik, hogy

  • a közszolgálati tisztviselők illetményalapja (38 650 Ft) 2008 óta változatlan;
  • 2009-ben megvonták tőlük a 13. havi bért. Az infláció azóta 25 százalék körül alakult;
  • 2014 júliusában beígérték számukra az életpályamodell 2016. július 1-ji bevezetését, amit 2015. december 23-án eltöröltek, azzal, hogy a központi közigazgatásban dolgozók részére a kormány 2018-ig nem számol bérrendezéssel;
  • a középfokú végzettségű közszolgálati tisztviselők nagy része 22 éves szolgálat után is csak létminimum körüli összeget keres: közszolgálati tisztviselők, béremelésben mégis csupán a minimálbér és a garantált bérminimum évenkénti emelése révén részesülnek.

Ezért azt követelik, hogy a közszolgálati dolgozók reálkeresete ismét érje el a 2008. évi szintet.

Megkérdeztük a KSZSZ elnökét, Agg Gézát, hogy a hűtős-bankszámlás mondatot konkrétan értették-e.

Tudunk ilyen esetekről. De hogy konkrétumot mondjak: azt, hogy a hónap melyik részében vagyunk, a minisztériumok, érintett szervezetek üzemi éttermeinek látogatottságán bárki lemérheti. A hónap elején még sokan vannak, a közepén csak-csak, a végén már alig.

A KSzSz diagramján egy 22 év munkaviszonnyal rendelkező, 40 éves kormánytisztviselő fizetésének alakulása látható.
A KSzSz diagramján egy 22 év munkaviszonnyal rendelkező, 40 éves kormánytisztviselő fizetésének alakulása látható.
Eddig türelmesek voltunk, de nyolc év után most elfogyott

– mondta Agg Géza.

A KSZSZ-nek mások mellett az Igazságügyi Minisztérium, a KSH, a NAV, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, az NGM és az Emmi szakszervezete a tagja, társult tag az Ügyészségi Dolgozók Országos Szakszervezete.