Sára, Márió
-11 °C
-1 °C

Adatvédelmi biztos: Elfogadhatatlan Kósa érvelése

2016.03.25. 08:40

Az államfő vétója miatt nemrég az Alkotmánybíróság (AB) elé került a jegybank által az alapítványainak átadott pénzekről szóló törvénymódosítás. A parlament által már elfogadott, jelenleg az AB által vizsgált tervezet indoklása szerint ugyanis az átadáskor ezek a százmilliárdok azért kerülnének ki az infótörvény hatálya alól és azért lehetne eltitkolni az elköltésük részleteit a nyilvánosság elől, mert az átadással elveszítik közpénz jellegüket.

Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság (NAIH) elnöke a Magyar Nemzetnek adott interjút. A hatóság korábban már a tervezet ellen foglalt állást, és most az elnök utalt arra, hogy elfogadhatatlannak tartja az indoklást és a politikusi nyilatkozatokat. Ezzel nyilvánvalóan Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetőjének érvelésére utalt, aki a jegybank alapítványainak ügyét ahhoz hasonlította, amikor valaki a magánvagyonából hoz létre alapítványt: ha egyszer a pénzt letette, az már nem az övé.

Péterfalvi hangsúlyozta:

az állam nem kegyet gyakorol, amikor adatot szolgáltat, hanem az a természetes.

A lap a NAIH elnökét a letelepedési kötvények ügyének átláthatósági hiányosságairól is kérdezte. Péterfalvi szerint a letelepedési kötvények ellenértéke is közpénz, azonban ezt a kérdést a hivatala még nem vizsgálta, mert nem kaptak beadványt.

Péterfalvi az interjúban egyebek mellett arról is beszélt, hogy a vagyonnyilatkozatok alkalmatlanok a politikusok vagyoni viszonyának az ellenőrzésére:

a rendszer semmire sem jó, csak egy politikai fegyver, és csemegézésre alkalmas.

A parkolási ügyével kapcsolatban (nemrég lefotózták, hogy egy bevásárlóközpontban két helyet foglalt a hivatali kocsijával) közölte, hogy legközelebb máshol hagyja a kocsit. Azt a döntését azonban megvédte, hogy a NAIH korábban 431 ezer forintért vásárolta meg az autóra a NAIH01-es rendszámot: a pénz egy másik állami szervhez került, azaz az állam egyik zsebéből a másikba, nem a magánszférába. És különben is, amikor vették, „egy reklámszakember még meg is dicsérte”.

 

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.