Újabb szexuális zaklatási ügy Pannonhalmán

2016.03.29. 14:30 Módosítva: 2016.03.29. 14:19

A tavaly nyáron az Index által is alaposan körüljárt zaklatási ügy után a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban ma egy szűk körű sajtótájékoztatón újabb ügy részleteit ismertették a sajtóval.

Mint kiderült, a tavalyi ügy után kereste meg az egyik szerzetest egy volt pannonhalmi diák, panasszal élve egykori tanára, egy mára már hetvenen felüli szerzetes viselkedésével kapcsolatban. Az eset különórán történt 1996-ban.

Önfeljelentés, elévülés

Az írásos panaszbeadványban megnevezett atya, vállalva felelősségét, Várszegi Asztrik főapát kérésére 2015 szeptemberében önfeljelentést nyújtott be a Győri Járási Ügyészségen, mellékelve az egykori diák panaszlevelét, az abban leírtakat valósnak és megtörténtnek ismerve el.

Az ügyészség 2015. október 1-jén  megállapította, hogy a szerzetestanár „tizennegyedik életévét betöltött, de tizennyolcadik életévét be nem töltött személlyel, hatalmi, befolyásolási viszonyával visszaélve elkövetett szexuális visszaélés bűntettét valósította meg”. Az ügyészség azt is közölte, hogy az ügy elévült, így büntetőeljárás lefolytatására nincs lehetőség.

Az egyházi eljárás viszont folytatódott, mivel egy 2010-es vatikáni döntés értelmében ezek az ügyek nem évülnek el. A vizsgálattal megbízott egyházi bizottság elkezdte az ügy feltárását, majd 2015 novemberében egy újabb írásbeli bejelentés érkezett, ugyanerre a szerzetesre vonatkozóan.

A bizottság 2015. november 12-én az előzetes vizsgálatot lezárta, és az anyagot a főapát elküldte a Vatikánba. A Hittani Kongregáció március elején válaszolt.

Szigorú visszavonultság, kiközösítés nélkül

Mióta tájékoztatták a döntésről, az említett szerzetes az abban foglaltaknak megfelelően nyilvánosságtól visszavonult, külső kapcsolatoktól elzárt, kontroll alatti, vezeklő életet él a pannonhalmi Szent Adalbert Szociális Otthonhoz kapcsolódva, belső, kisegítő lelkészi feladatokat ellátva. Ez egyben azt is jelenti, hogy az illetőt nem közösítette ki az egyház.

Az érintett a következő nyilatkozatot tette közzé:

Cselekedeteimet önfeljelentésem révén is vállaltam. Kérem azok bocsánatát, akikkel szemben vétkeztem és azokét is, akiknek fájdalmat, zavart okoztam. Sajtónyilatkozatot nem kívánok tenni. Életem hátralévő részét visszavonult vezeklésben töltöm, bízva Isten irgalmában.

A két bejelentő megnyugtatónak tartja, hogy komolyan vették a panaszukat, az egyház kimondták az atya magatartásának helytelenségét és vezeklő büntetést szabott ki rá. A bocsánatkérést elfogadták, az ügyet lezártnak tekintik. Az iskola együttérzését fejezte ki, és bocsánatot kért a sértettektől.