Az államtitkár elítélte a tanárok polgári engedetlenségét

HUS 9267
2016.03.30. 10:25
Nem tárgyal külön a tüntető tanárokkal a kormány, reagált Palkovics László oktatási államtitkár Pukli István szerda reggeli bejelentésére. Az államtitkár azt üzente, nem tartja helyesnek a polgári elégedetlenséget, az órákat pótolni kell, de nem kell senkinek retorzióktól tartania.

Az oktatási államtitkár nem tartja helyesnek a szerdán megtartott polgári engedetlenségi akciót. Palkovics László a budapesti sajtótájékoztatóján ugyanakkor jelezte, hogy az abban részt vevő tanároknak nem kell munkajogi következményekkel számolniuk.

Palkovics László az MTI beszámolója szerint hangsúlyozta: továbbra is a köznevelési kerekasztalt tartja jó megoldásnak az oktatásban felmerült problémák megtárgyalására. Arra a felvetésre, hogy kedden kétoldalú tárgyalásokat kezdeményezett a kormánnyal a civil közoktatási platform, Palkovics László úgy reagált: az alternatív kerekasztalt meghívták a köznevelési kerekasztal ülésére, és nem érti, hogy miért nem akarnak azon részt venni.

„A magyar oktatás ügye nem privát dolog” – fogalmazott az államtitkár, és kijelentette: nem szeretnének külön tárgyalást folytatni.

A Tanítanék mozgalom által hirdetett akcióval kapcsolatban az államtitkár közölte azt is: 

az elmaradt órákat pótolni kell majd. 

Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár a TV2 reggeli műsorában szintén azt mondta, hogy eddig és ezután sem fogja semmilyen retorzió érni a pedagógusokat, amiért részt vesznek a engedetlenségi akcióban.

Több száz iskolában tüntettek szerda reggel, a tanárok 8 és 9 óra között felfüggesztették az oktatást. Van, ahol fát ültettek, szemetet szedtek, máshol élőláncot alkottak az iskola körül. Pukli István bejelentette, hogy tárgyalóasztalhoz hívják a kormányt, kétoldalú egyeztetést szeretnének a 12 pontjukról, és ha nem hajlandó leülni velük a kormány, újabb akciók lesznek. Beszámolókat, képeket ebben a cikkünkben talál a munkabeszüntetésről.