Alapkövekben mi vagyunk a császárok

DSC 3372
2016.03.30. 10:08
Parasztvakítás. A gazdagréti uszoda ötlete majdnem egy idős a Szomszédok című teleregénnyel, és hiába helyezte el két évvel ezelőtt Simicskó István az építmény alapkövét, és ígért három általános iskolának úszásleckéket 2015-re, még egy kapavágás sem történt. Csak remélni lehet, hogy nem az fog történni, mint a gazdagréti templom alapkövével.

„Huszonnégy éve nagyon-nagyon sokan ígérték, hogy itt Gazdagréten tanuszoda lesz egyszer, most ezt mi megvalósítjuk. [...] Az uszoda egy éven belül megépül." Simicskó István ifjúságért és sportért felelős államtitkárként mondta ezt két évvel ezelőtt a gazdagréti Szent Angyalok Temploma melletti területre tervezett uszoda alapkőletételen.

Az eseményre iskolásokat is kirendeltek, sőt, a Törökugrató utcaiakkal levelet írattak a jövőbe, hogy legyen mit belerakni az időkapszulába. A politikus az Újbuda TV-nek nyilatkozva külön kiemelte, hogy milyen jó lesz a Csíkihegyek utcai, a Törökugrató utcai és az őrmezei általános iskolásoknak, akik már 2015-ben ebben a tanuszodában fognak úszni.

Bőhm bácsit ivott az alapkőre

Két év elteltével már hosszas keresgélés után sem találtuk azt a helyet, ahová az alapövet tették. A leendő építési területen egy piac van, ami csak szombaton van nyitva, és van néhány zavarba ejtő, a nyolcvanas évek piaci butikstílusában épített házikó. A nagyobbikra lila betűkkel azt írták, hogy Szent Péter-kápolna, a kisebbikre pedig ennyit: Nepomuki Szent János. Valamiféle templompótlók lehettek.

A templom sztorija bizonyítja ugyanis, hogy Gazdagréten az alapkövekkel csak baj van. Még javában ment a Szomszédok című teleregény, amikor már-már országos ügy lett a gazdagréti templomból. Ez már a rendszerváltás időszaka volt, még jótékonysági koncertet is adtak, hogy összegyűljön a pénz, ezen fellépett a Sümeghyt alakító operaénekes, Palócz László is. 1990 márciusában végül letették az alapkövet, és ebből az alkalomból Bőhm bácsi (Máriáss József) berúgott. A templomnak 1991-re kellett volna elkészülnie. Teltek az évek, és végül az első Orbán-kormány idején kezdődhetett meg az építkezés, és avatták fel a 2002-es országgyűlési választás kampányában a nem teljesen kész templomot. Végül 2013-ban a második Orbán-kormány adott 1,1 milliárdot, hogy be lehessen fejezni.

Kezdődjön el!

Simicskó Istvánnak igaza volt, a gazdagréti tanuszoda is egy nagyon régi álom, csakhogy itt még uszodapótló sincs. 1994 óta minden választási kampányban téma volt az uszoda. Rövid keresgélés után például a kerületi újságban találtunk egy 2006-os kampányinterjút a szocialista Balázs Györggyel, aki arra a kérdésre, hogy "Egy-két évvel előretekintve melyek a legsürgetőbb teendők az ön meglátása szerint Újbudán?", azt válaszolja: "Kezdődjön el a gazdagréti uszoda építése!"

A polgármesterek nem tudtak semmit

Simicskó ma már honvédelmi miniszter, és az alapkőletétel idején emlegetett hárommilliárdos tanuszoda-építési program sem létezik már abban a formájában. A Nemzeti Sportközpontoktól ugyanis a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz kerültek ezek a beruházások, és a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program keretében valósulnak meg. Legutóbb a két évvel ezelőtti kampányban Nógrád megyének ígért négy tornateremnek és egy tanuszodának jártunk utána. Ott még alapkőletételre sem futotta, a települések zömében a polgármesterek azt sem tudják, elindul-e valaha is a sportberuházás.

A már említett Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programról a következőket lehet tudni: az 1086/2014 (II. 28.) kormányhatározatot Orbán Viktor jegyezte 2014 februárjában, és ennek alapján ígértek 2015-re a helyi országgyűlési képviselőjelöltek uszodákat és tantermeket, amik nagy része a mai napig meg épült meg. A legfrissebb ígéretek szerint a 2016–17-es tanév végéig 38 milliárd forintból 24 tanterem, 25 tornaterem, 24 tanuszoda és 5 komplett iskola épül fel.

2015 szeptembere: most már biztos

Ami a 24 tanuszodát illeti: 18 közbeszerzési eljárás volt folyamatban március elején, és a helyzet valószínűleg még nem változott. Hat esetben a dokumentáció előkészítés alatt áll. A tanuszodák a kormány tulajdonába és a Nemzeti Sportközpontok vagyonkezelésébe kerülnek.

A program keretében Gazdagréten és Balassagyarmaton is lesz uszoda, bár az eddig történtek fényében nem árt az óvatosság. Mindkét település rajta van ugyanis a tavaly ilyenkor közzétett listán, és az ígéretek szerint már régen tempózniuk kellene a gyerekeknek a medencékben. Jól jellemzi a 2014-es gazdagréti bejelentés előkészítetlenségét, hogy most, két évvel később is még csak zajlik a leendő uszoda területének adásvétele a főváros és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő között. Az NFM-től azt a választ kaptuk, hogy a gazdagréti tanuszoda kiviteli tervei 2015 decemberében elkészültek. Jelenleg a kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás előkészítése van folyamatban. A Nemzeti Sportközpontok várhatóan 2016 második negyedévében írja ki az eljárást. A kivitelezői munkálatok így még az idén megkezdődnek.

A Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Program különben dübörög. Szerdán Boros Anita államtitkár Gyálon elhelyezi a tanuszoda alapkövét. Annak a létesítménynek az alapkövét, amelyikről Szűcs Lajos, a térség fideszes országgyűlési képviselője nagy boldogan jelentette honlapján a 2014-es kampányban: 

Most már biztos, hogy a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programról szóló 1086/2014 (II.28.) számú Korm. határozat alapján, Gyálon 2015 szeptemberéig feszített víztükrű tanuszoda létesül.