A rendőrség elismerte, a határon nincs összkomfort

2016.03.31. 22:12

"Az 174,4 kilométer hosszú magyar-szerb határszakaszon értelemszerűen nincs kiépített infrastruktúra – a rendőr szolgálatát nem összkomfortos körülmények között látja el" - reagált a csütörtök délelőtti cikkünkre az ORFK.

Részletesen írtunk arról, hogy a műszaki határzárral megerősített határszakaszon szolgálatot teljesítő rendőrök maguknak kénytelenek zacskóból húzni a gallyak közé esővédő beállót. A kerítés fél éve áll a szerb szakaszon, öt hónapja a horváton, de az ott szolgáló katonák és rendőrök azt mondják: nincsenek meg a munkájukhoz szükséges alapvető feltételek.

Az ORFK azt írta, hogy a déli határszakaszon szolgálatot teljesítő rendőrök munkájához szükséges alapfeltételeket a rendőrség biztosítja. "A határszakaszon szolgálatot teljesítő rendőri állomány ruházata, felszerelése megfelelő védelmet nyújt nem extrém időjárási körülmények között. Valamennyi rendőr rendelkezik gumicsizmával és – korlátozott vízállóságú – esővédő ruházattal" - írták.

Az ORFK megjegyzi, hogy valóban nem összkomfortosak a körülmények, de a rendőrök nem arra esküdtek fel, hogy az infrastruktúra teljes kiépítéséig szüneteltessék a feladataik ellátást. A rendőr "végrehajtja szolgálati feladatait tábori körülmények között".

Az ORFK azt is írta:

  • a legfontosabb csomópontokon 15 darab – többségében fűthető – katonai sátrat állítottak fel, 30 darab mobil illemhelyet létesítettek. 
  • További sátrak, valamint kulturált kialakítású esőbeállók felállítása, építése folyamatosan történik.
  • A rendőröket szálláshelyükről nem platós teherautón szállítják a határra, 
  • szálláshelyük a szolgálati helyük közelében található, utaztatásuk kulturált és rövid időt vesz igénybe.
  • A rendőrök pihenéshez szükséges minden feltétel biztosított. A rendőröknek televízió készülékek, ingyenes wifi hálózat áll rendelkezésre, a szennyes ruha tisztítható.
  • Az állomány napi háromszori – amelyek közül naponta legalább egy meleg étel – emelt kalóriatartalmú étkezésben, védőital, gyümölcs és éjszakai étkezési pótlék ellátásban részesül.
  • A szolgálatban nem lévő állomány korlátlanul használhatja saját mobilját.

A Készenléti Rendőrség állománya a következő időrendszerben védi az államhatárt: 12 óra szolgálat teljesítését 24 óra pihenőidő követi. "Ez az időtartam – az esetenként előforduló túlszolgálattal is – elegendő a rendőrök pihenésére" - véli az ORFK.