Orbánék biztonságosnak nyilvánították Törökországot

000 Par7746969
2016.03.31. 21:37

A magyar kormány ismét meghatározta a nemzeti szinten biztonságosnak nyilvánított származási országok és biztonságos harmadik országok listáját. A csütörtökön megjelent Magyar Közlöny szerint a menedékjogról szóló törvény szerinti biztonságos származási országnak és biztonságos harmadik országnak minősül Törökország is.

Az új rendelet szerint ezek a biztonságos országok:

  • az Európai Unió tagállamai és tagjelölt államai,
  • az  Európai Gazdasági Térség tagállamai,
  • az Egyesült Államok halálbüntetést nem alkalmazó tagállamai,
  • továbbá Svájc, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland.

A korábbi kormányrendelet még kivételként határozta meg Törökországot, ezt most eltörölte a kormány. Ez azt jelenti, hogy ide is vissza lehet küldeni gyakorlatilag érdemi vizsgálat nélkül minden menekültet. 

Ha az elismerését kérő Magyarországra érkezését megelőzően a biztonságos harmadik országok uniós listája vagy a kormányrendelet szerinti valamelyik biztonságos harmadik ország területén tartózkodott vagy átutazott, a menekültügyi eljárásban bizonyíthatja, hogy esetében ebben az országban nem volt lehetősége hatékony védelemre.

Közben Ahmet Davutoglu török miniszterelnök bejelentette, hogy az előzetes terveknek megfelelően április negyedikén, jövő hétfőn megkezdődik az Európai Unió és Törökország között létrejött migrációs egyezmény végrehajtása. Az egyezmény következtében nem fog emelkedni a menekültek száma Törökországban, hiszen az EU-ból török területre küldöttekért cserében az Európai Unió törökországi menekülteket fogad be.