Öveges-program: bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás

2016.03.31. 11:01

Bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja, ezt állapította meg a Nemzeti Nyomozóiroda a 14 milliárdos uniós keretből finanszírozott Öveges-program lebonyolítását vizsgálva.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztálya közel két éve, 2014 nyarán kezdett nyomozni az iskolai tanterem-felújítások címén eltüntetett pénzek után. A március közepén meghozott határozat szerint a pályázatokra beadott vállalkozói ajánlatokban jelentős túlárazások szerepeltek, amelyek az ellenőrzés hiányosságai miatt alkalmasak voltak a „pénzeszközök megszerzésére”.

A rendőrök szerint összesen 11 projektben „büntetőjogi jelentőséggel bíró kárérték” keletkezett.

Az Index 2014 júniusában, a nyomozás megkezdésével egy időben számolt be az Öveges-program szembeötlő visszásságairól. A TÁMOP-os keretből finanszírozott programban 44 vidéki és 8 fővárosi iskola kapott természettudományos tantermek kialakítására többnyire 200-300 millió forint körüli támogatást. A jelentős összegekből mindenütt egyetlen tantermet kellett volna kialakítani. Azonban csak a kisebb hányad ment a teremrekonstrukciókra és az eszközbeszerzésre, a többit különféle „elképesztő” címek (projektmenedzsment, munkafüzetgyártás stb.) alatt fizették ki. De a KLIK is lenyúlt egy jelentősebb részt.

A napokban az a hír röppent fel, hogy egy európai bizottsági döntés az Öveges-program szabálytalanságai miatt negyvenmilliárd forintnyi uniós keret kifizetését állította le. Legalábbis a múlt hétvégén a Miniszterelnökség ezt állította, az Emmi viszont kedden cáfolta az állítást.

Az eredeti rendőrségi feljelentést egyébként Hadházi Ákos, az LMP antikorrupciós szóvivője tette, de fél évvel Hadházy után az Emmi is a nyomozóhatósághoz fordult.

Hadházy Ákos csütörtökön, a jubileumi 10. korrupcióinfóján szintén a Nemzeti Nyomozóiroda megállapításaival foglalkozott.

A politikus szerint egyértelműen pozitív fejlemény, hogy megvan az első nagyobb ügy, amely nem marad következmények nélkül, az viszont probléma, hogy a rendőrség a súlyos megállapítások ellenére sem folytja az ügyet. A Nemzeti Nyomozóiroda – miközben nagyon súlyos megállapításokat tett – ki is szállt az ügyből, és átdobta a NAV nyomozóinak, azt állítva, hogy az adóhatóság emberei rendelkeznek az eljárás lefolytatáshoz szükséges hatáskörrel.

Nyilvánvalóan nem akarnak kellemetlen helyzetbe kerülni a Főnöknél

– jelentette ki Hadházy. Erre utal, hogy rendőrség a politikusoktól is próbálja távolítani az ügyet.

Az LMP-s szóvivő elmondta, hogy a nyomozók a kétéves vizsgálat alatt meglepő módon nem találták nyomát a feljelentésében szereplő hűtlen kezelés és hivatali visszaélés gyanújának, pedig az Öveges-program közbeszerzéseinek nagyobb részét polgármesterek írták ki. Önmagában az szervezett csalásra utal, hogy 43 gimnáziumban íratták meg 43-szor újból az Öveges-program munkafüzeteit, mindet egyenként 25 millió forintért, majd erről 43 tanulmány írattak.

Hadházy Ákos úgy vélte: a bűnszövetkezet feje nem lehet máshol, mint "nagyon magasan", a minisztériumban.

Kiskunfélegyháza önkormányzata példát is szolgáltatott erre: a város 50 milliós büntetést kapott az Öveges szabálytalanságai miatt, ezért a fideszes többségű önkormányzat lényegében feljelentette az előző fideszes többségű önkormányzatot.