A nyilvános felcsúti földadatokra kíváncsi? Nem is annyira nyilvánosak, mint gondolná

2016.04.01. 17:24

Nyilvános adatokat kért ki a Direkt36 a Bicskei Járási Hivatal földhivataltól, de a hivatal megtagadta az adatok kiadását. Az oknyomozó újságíró központ újságírója Felcsút környéki földek tulajdonviszonyaira lett volna kíváncsi. A hivatal munkatársai az első pár megkeresés során segítőkészek voltak, de pénteken megtagadták, hogy több információt adjanak a földekről.

A földhivatal vezetője azzal érvelt, amikor a Direk36 újságírója rákérdezett, hogy miért nem kaphatja meg az adatokat, hogy az elmúlt hetekben túl sok tulajdoni lapot nézett meg, ezért pedig "tömeges adatakérésnek" minősül. Arra a kérdésre, hogy korlátozza-e valami a megtekinthető tulajdoni lapok számát, a hivatal vezetője azt mondta, az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény védi a személyes adatokat. Ezt közvetően 40 percig egyeztetett Szabó Gáborral, a járási hivatal vezetőjével.

Az egyeztetés után Szabó Gábor, a járási hivatal vezetője közölte a Direkt 36 újságírójával, hogy a kérései "tömeges adatgyűjtésnek" minősülnek, ezért ilyen esetben külön kérelmet kell beadni, amiben meg kell adni az adatgyűjtés célját, és azt is, hogy milyen törvény alapján van joga az adatkérőnek az adatok kikérésére. Arra a kérdésre, hogy milyen törvény rendeli ezt el, az infotörvényt emlegették, és azt is mondták, hogy az érintettek hozzájárulása is szükséges ahhoz, hogy a tulajdonos személyét is meg lehessen ismerni egy földterület esetén, így egy újságírónak külön kérésre is csak a terület nagyságáról és rendeltetéséről adhatnak információt.

Arra a kérdésre, hogy milyen törvények mely pontjai alapján utasították el az újságíró kérdését, az irodavezető az infotörvény két paragrafusán kívül az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvény és az ehhez kapcsolódó miniszteri rendelet több pontját emlegette. Ezek a paragrafusok a cikk szerint arról szólnak, hogy a földhivatalnak a saját eszközén, ingyenesen kell biztosítania a betekintést, az infotörvény emlegetett részeiben pedig csak általánosságok vannak. Az elutasítás okára az újságíró írásban kérdezett rá, valamint arra is, hogy a történteknek van-e köze ahhoz, hogy Felcsúton és környékén a miniszterelnöknek és családjának is vannak ingatlanjai. Egyelőre nem kapott választ.