A magyar fiatalok a legboldogtalanabbak a térségben

D KOS20131012053
2016.04.02. 07:47

A magyar fiatalok, vagyis az 1980 és 2000 között születettek a legboldogtalanabbak Kelet-Közép-Európában a Milennial Dialogue nemzetközi kutatás szerint, írja a Népszabadság.

A kutatásból kiderült, a fiatalok többsége hátat fordít a politikának, ha mégsem, akkor pedig a Jobbikra szavaz, írják. A közéletben a politizálás helyett más formákat választanak: önkénteskednek, vagy civil szervezetek munkájában vesznek részt. A kutatásból kiderült, más régiós országokkal összehasonlítva is látványos a fiatalok politikától való elfordulása: míg Lengyelországban, Bulgáriában, Ausztriában a fiatalok felét érdekli a politika, addig Magyarországon ez az arány 28%.

Eddig 12 országban vizsgálták az úgynevezett Y generáció politikai értékrendjét és jövőképét, országonként pedig ezren töltötték ki a kérdőívet.

Az életükkel elégedetlenek aránya Magyarországon háromszor nagyobb, mint Lengyelországban vagy Bulgáriában és majdnem ötször magasabb, mint Ausztriában

− olvasható a lapban.

Az MTA lapban megszólaló munkatársa elmondta, nem meglepetés, hogy a magyar fiatalok elfordultak a politikától: egy korábbi kutatásban, amikor egyetemistákat kérdeztek meg, hogy mi az első szó, ami a politikáról eszükbe jut rendre a korrupció, hazugság és csalás szavak kerültek elő.

A kutatásból az is kiderült, hogy a fiatalok problémáit melyik párt érti meg leginkább: a válaszadók 35 százaléka említette a Jobbikot, második helyen 12 %-kal az LMP áll, a Fidesz azonban csak minden 10. válaszadónál áll az első helyen.