Az államtitkár megmagyarázza: a fideszes offshore cégért is Gyurcsány a hibás

2016.04.04. 12:12
Horváth Zsolt volt fideszes képviselő offshore-ügyéről kérdezte a kormányt a parlamentben a Jobbik. Dömötör Csaba államtitkár egyenes válasz helyett az elmúltnyolcévet ostorozta, és a jobbikos Kovács Bélára mutogatott. A Fidesz jelezte, Horváth párttag, de a párt jó ideje nem áll vele kapcsolatban.

Várható volt, hogy a parlamentben is előkerül a vasárnap este kirobbantott offshore-botrány. Világszerte, így Magyarországon is attól hangos a sajtó, hogy 11,5 millió titkos dokumentum szivárgott ki offshore cégekről, a forrás egy panamai ügyvédi iroda belső iratanyaga. 

Több tucat ismert ember titkos üzlete lepleződött le, az érintettek között van Vlagyimir Putyin, Lionel Messi, de kiderült, hogy Horváth Zsolt volt fideszes parlamenti képviselő 2013 októberében – tehát még képviselőként – lett az egyik igazgatója egy Seychelles-szigeteki cégnek. 

A jobbikos Szilágyi György ezt az ügyet ismertette napirend előtt, és azzal vádolta a Fideszt, hogy az ügy is bizonyítja, hogy „a fideszes prominensek kitömték a zsebeiket az ország érdekeit figyelmen kívül hagyva”. Szilágyi bejelentette, hogy a Jobbik képviselői aláírnak egy nyilatkozatot, hogy nincs a tulajdonukban offshore cég.

Erre kérik a fideszes képviselőket is. A Jobbik emellett benyújt egy törvényjavaslatot, hogy azok a képviselők, akik ilyen cégekkel rendelkeznek, veszítsék el a mandátumukat.

Az államtitkár reagál: Simon Gábor és Kovács Béla

A Jobbik felszólalására a kormány részéről bárki reagálhatott. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára kért szót, és védekezés helyett támadásba lendült: az MSZP-kormányok alatt lévő vélt vagy valós offshore-ügyeket támadta.

Dömötör szerint az előző szocialista kormányok időszakában (korábban ezt hívták fideszesek elmúltnyolcévnek, de Dömötör most nem használta a kifejezést)

mindennapos gyakorlat volt, hogy közpénzeket visznek ki offshore cégeken keresztül az országból,

szerinte sok milliárd forint landolt így külföldi számlákon. Dömötör szerint az MSZP egykori elnökhelyettese Simon Gábor „fekete öves offhore-os”, ráadásul a baloldal olyan miniszterelnököt adott, akinek a lakása is offshore-hátterű volt (itt feltehetően Bajnai Gordonra célzott).

Ezen a helyzet szerint változtatott a Fidesz, 2010 után ugyanis a közbeszerzéseknél fel kell fedni a tulajdonosokat, és az online pénztárgépek bevezetése, illetve új közbeszerzési törvény is segíti az átláthatóságot. A Jobbiknak is odaszúrt a végén Dömötör. Szerinte a párt a „politikai offshore legnagyobb bázisa”, hiszen nem tudjuk, hogy Kovács Béla mennyi pénzt hozott külföldről, ráadásul szerinte egy jobbikos képviselő környékén cégtemető működött.

Horváth Zsoltról, illetve az offshore cégéről egy szót sem ejtett. Tehát nem tudhattuk meg, hogy ha a kormány mit szól ahhoz, hogy egy volt fideszes képviselő is érintett az offshore-botrányban. A parlamenti szabályok miatt Szilágyi nem tudott erre reagálni, és a szocialisták sem kaphattak szót.

Párttag, de a párt nem áll vele kapcsolatban

A Fidesz a Vs.hu kérdésére konkrétabban reagált az ügyre. A párt azt írta, hogy "a baloldal kormányzásával ellentétben ma sem a kormányban, sem a kormánypárti frakcióban nincs helye offshore lovagoknak” - írták.

Horváth Zsolt ugyan tagja maradt a pártnak, de a Fidesz már jó ideje nem áll vele kapcsolatban.

Horváth semmilyen tisztséget és szerepet nem tölt be a pártban, nem képviselő, nem kormánytag - írta a Fidesz. "Így mint minden más állampolgár, egyedül ő maga felel tetteiért, a Fidesznek semmi köze magánügyeihez" - fogalmaztak.