Kis támadástól dőlt be a Kormány.hu

2016.04.04. 10:24

Bírnia kellett volna a kormányzati portálnak azt a 62 ezres megkeresést, amely egy időben érte el az oldalt – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a Nemzeti Biztonsági Felügyelet korábbi elnöke. Zala Mihály szerint inkább technikai, adminisztrációs hiba állhat az oldal leállása mögött, nem pedig jól összehangolt kibertámadás, amelyről a kormány beszél.

A megbénult portál eddig is kezelt napi 30-40 ezer lekérést, így Zala szerint a leállást okozó forgalommal is könnyedén meg kellett volna birkóznia egy jól működő rendszernek – hiszen más oldalak könnyedén lebonyolítanak több százezres lekérést is.

Információbiztonság szempontjából azonban nem volt veszélyes a támadás, amely csak a forgalom megbénítására képes, titkos adatok megszerzésére nem. 

Az sem biztos, hogy támadásról volt szó, a forgalmat a kormányzat által a hírekben túlhajtott migránsválság okozta érdeklődés is felpörgethette, miután azon egy olyan lista jelent meg, amely 900, látogatásra nem javasolt európai városrészt jelölt meg. Ez felkeltette a külföldi sajtó érdeklődését is, a megjelent lista miatt is megnőhetett az oldal forgalma.

A Magyar Idők a címlapon inkább a támadást hangsúlyozza, nem tesz említést arról, hogy a túlterheléses támadáshoz nem feltétlenül kellene elégnek lennie 62 ezres forgalomnak, rövid időn belül sem.

„Propagandacélokat szolgálhat a kormányzati informatikai rendszer megtámadása” – nyilatkozta a kormányzati lapnak Ormós Zoltán internetes szakértő. A cikk óvatlanul az olvasóra bízza, kinek a propagandacéljait kell a támadás mögött sejteni.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szervezett támadásról és annak hatékony elhárításáról beszélt. 

Szerdán az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága is megtárgyalja a történteket Molnár Zsolt, a testület szocialista elnökének kezdeményezésére.