Mindenki ápoló és óvónő akar lenni?

2016.04.04. 14:39

A tavalyinál öt százalékkal többen, 111 162-en jelentkeztek idén felsőoktatási intézményekbe - közölte az oktatási államtitkár hétfői budapesti sajtótájékoztatón az MTI szerint.

Palkovics László elmondta: első helyen alapképzésre 72 371-en, osztatlan képzésre 11 201-en, felsőoktatási szakképzésre 6440-en, mesterképzésre 21 150-en pályáznak. Állami ösztöndíjas képzésre 95 883-an, önköltséges képzésre 15 279-en jelentkeztek, az előbbi adat öt, az utóbbi hat százalékkal magasabb az előző évinél.

Az államtitkár kiemelte a gazdaságtudományok és a pedagógusképzés területén bekövetkezett növekedést. Hozzátette: gazdaságtudományokra a diákok 17 százaléka, műszaki képzésekre 14 százalék, pedagógusképzésre 13 százalék nyújtott be kérelmet. Nincs változás az orvos- és egészségtudomány, valamint az informatika iránti érdeklődésben, előbbire a diákok 9, utóbbira 8 százaléka pályázik idén is.

A legnépszerűbb alapképzések az első helyes jelentkezések alapján a gazdálkodási és menedzsment, az óvodapedagógus, a mérnökinformatikus, a gépészmérnöki képzés, valamint az ápolás és betegellátás volt. 

Az a strukturális változás, amelyet a pedagógusképzésben megvalósítottak, meghozta a várt és kívánt hatást - összegzett Palkovics László, hozzátéve: a többi között a matematika, az informatikus, a kémiatanári szakokra is egyre többen jelentkeztek, köszönhetően az elindított ösztöndíjprogramnak. 

Kitért a duális képzés alakulására is, és elmondta: az eltelt egy év és a mintaprojektek oda vezettek, hogy 24 felsőoktatási intézmény 600 céggel együttműködve mintegy 300 meghirdetést tett közzé. E képzési formára is egyre többen adnak be kérelmet: nőtt az elsőhelyes jelentkezések száma az agrár-, a gazdaságtudomány, az informatika, a műszaki területeken is. 

A legnépszerűbb felsőoktatási intézmény idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), amelyet a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem követ - közölte.

A hallgatók bizalma a magyar felsőoktatási rendszerben mérhető, egyre növekvő mértékben preferálják, szemben más lehetőségekkel - összegezte az idei adatokat az oktatási államtitkár. 

Maruzsa Zoltán, az Oktatási Hivatal (OH) elnöke elmondta: a felsőoktatásba jelentkező 111 ezres létszám 66 százaléka a most érettségiző korosztály, emellett nagyon komoly eredmény az ötszázalékos bővülés az elsőhelyes jelentkezéseknél. Megjegyezte: a felsőoktatási szakképzésre átlagosan 10 százalékkal többen adtak be kérelmet. 

Kitért arra, hogy a jelentkezők átlagéletkora 24 év volt, a leggyorsabb kitöltés 5 perc 44 másodpercig tartott. 

Április közepétől folyamatosan megtekinthetők a jelentkezők eljárásban rögzített személyes adatai, jelentkezései, ellenőrizhetők a benyújtott dokumentumok. Július 12-ig lehetséges a további dokumentumfeltöltés, illetve az egyszeri sorrend- és adatmódosítás. Július közepétől lesz elérhető a jelentkezők pontszáma. A ponthatárokat várhatóan július 26-án állapítják meg - ismertette az OH elnöke.

Eddig 750 ezer dokumentum feltöltése, típusbesorolása történt meg - közölte Maruzsa Zoltán.

Palkovics László oktatási államtitkár más témában kérdésre válaszolva elmondta: hétfő délután tárgyalnak Galló Istvánnéval, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnökével és a pedagógusok sztrájkbizottságával, tudomása szerint a köznevelési kerekasztal keddi ülésén a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) részt vesz. A civil közoktatási platform április 12-ei egyeztetésére nem kaptak hivatalos meghívást - tette hozzá.