A dunaújvárosi gyilkosság kivégezte a baloldali összefogást

2016.04.05. 07:08
Időközi választást tartanak Dunaújvárosban abban a körzetben, ahol a gyilkossággal gyanúsított, fideszes Gál Roland volt a képviselő. A június 5-i időközi választás minden feszültséget felszínre hozott a baloldalon: a DK-sok szocialista szerződésszegésről, az MSZP DK-s zsarolásról nyilatkozgat. A Fidesz örülhet, a két baloldali párt külön jelöltet fog indítani, és ezzel könnyen az országos együttműködés is befagyhat.

A dunaújvárosi gyilkossági ügy miatt a gyanúsított Gál Roland fideszes képviselő lemondott március elején a mandátumáról. Egy ilyen bűnügyi botrány után tartott választás elvileg kényelmes helyzetet kínál az ellenzéknek, hiszen könnyű lenne azzal kampányolni, hogy az ellenfél előző képviselője potenciális gyilkos. 

A baloldal azonban egyelőre nem az ellenféllel, hanem önmagával van elfoglalva.

A június 5-re kitűzött időközi választáson ugyanis nem fog össze és nem állít közös jelöltet az MSZP és a DK.

Hogy ez kinek a hibája? Természetesen a felek egymásra mutogatnak, mindjárt részletesebben is elemezzük a narratívákat. Pedig az összefogás azért lett volna fontos, mert nem elképzelhetetlen a győzelem.

2014 októberében a fideszes Gál Roland ugyan magabiztosan nyert, 15 százalékkal előzte meg a majdnem teljesen összefogó baloldalt (akkor az MSZP–DK–Együtt koalícióból kiszállt a PM), ám a részvétel elég alacsony volt a körzetben, az 50 százalékot sem érte el. 201 szavazat volt a különbség egy 3697 fős körzetben.

A DK szerint ők jelölhetnek

2014-ben a DK jelölt képviselőt, Huszti Zsoltot ebben a körzetben az akkori megállapodás szerint. És éppen ez okozza a vitát, hogy a DK most is úgy gondolja, hogy erre a mintára övéké a jelölés joga, ezért újra elindítanák Husztit közös jelöltként. Bár csak a parlamenti választáson írták alá a pártok, hogy négy éven keresztül az időközi választáson támogatják egymást, a DK számított arra, hogy ezúttal az MSZP tartja be a hallgatólagos megállapodást. Salgótarjánban vagy korábban Újpesten és Tapolcán ugyanis például a DK gyakorolt gesztust, amikor támogatta az MSZP-s jelöltet, pedig papír szerint nem kötelezte semmi a pártot erre.

Gréczy Zsolt DK-szóvivő szombaton szokatlanul éles hangnemben neki is ment a szocialistáknak. „Most először fordul elő, hogy az MSZP-nek kellene a DK jelöltjét támogatnia, hiszen ebben a körzetben a megállapodás szerint a DK joga volt a jelölés. Az MSZP azonban rögtön az első alkalommal megszegte a megállapodást” – írta Gréczy. A szóvivő kitért szocialista nyilatkozatokra is, amely szerint „a szocialistáknak csak akkor fontos a megállapodás betartása, ha az nekik kedvez, más esetben azt zsarolásnak, egyszeri alkalomnak tekintik".

Az MSZP nem enged a DK-s zsarolásnak

Nem volt semmilyen megállapodás az önkormányzati mandátumokról négy évre előre – mondta az Indexnek Pintér Attila, az MSZP dunaújvárosi elnöke. Szerinte a DK gyakorlatilag kész helyzet elé állította a szocialistákat, amikor megnevezte Huszti Zsoltot jelöltként, és nem akart másról tárgyalni. Pedig az MSZP-sek elfogadtak volna egy független, közös jelöltet is. Így viszont úgy döntött a helyi szervezet, hogy saját, önálló jelöltet állít: a korábbi képviselőjüket Selyem Józsefet jelölték egyhangúlag. Pintér azt mondta, hogy a mostani helyzetben kizárt a megállapodás:

Egyedül indulunk, nem hagyjuk magunkat zsarolni!

Pintér azért beszél zsarolásról, mert szerinte a DK-sok visszaélnek azzal a helyzettel, hogy „ahhoz kicsik, hogy nyerjenek, de ahhoz nagyok, hogy megakadályozzanak egy baloldali győzelmet”.

Kemény választ adhat a DK

A dunaújvárosi csatát információnk szerint nem nézi jó szemmel a pártvezetés, Tóbiás József pártelnök például kifejezetten nem örül annak, hogy az újvárosi szocialisták szakítottak a DK-sokkal. A DK-nak ugyanis válaszként nincs más választása – és erre DK-sok már céloztak nekünk is –, mint hogy Gyurcsány Ferenc kemény választ ad, és

a DK mostantól minden önkormányzati körzetben önállóan indul.

Ez különösen fájó lehet az MSZP-nek például Zuglóban, ahol ha időközi választás lesz az eltűnt MSZP-s képviselő, Sápi Attila körzetében, a DK-sok nélkül elég nehéznek ígérkezik a győzelem. Pintér Attila azt mondta, maga is hallotta a pártvezetéstől, hogy ilyen országos következménye lehet az újvárosiak döntésének, és ennek a tudatában döntöttek a külön indulás mellett. Az MSZP alapszabálya szerint a helyi szervezet mondja ki a végső szót, nem az országos elnökség.

Az aláírásokat április 18-án kezdik el gyűjteni. Most tehát az a legvalószínűbb, hogy mindenki külön indul, és véget ér a baloldali összefogás korszaka egy jó időre.