Humánusnak nevezték a szegedieket, a KDNP kiakadt

2016.04.05. 15:38

Rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi a KDNP Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnökének Szegedet érintő nyilatkozata miatt - jelentette be Haág Zalán, a párt helyi elnöke kedden.

A politikus furcsa módon egy két héttel ezelőtti sajtóhír miatt hívott össze sajtótájékoztatót. Martin Schulz egy március végén egy interjúban a menekültválság megoldásáról, és a kvótarendszerről beszélt. Szerinte nem igaz, hogy Magyarországon senki nem akarja, hogy menekülteknek nyújtsanak segítséget. Szerinte Szeged egy "elkötelezetten baloldali város, oda bármelyik menekültet el lehet küldeni".

Bár a kijelentést a maga idejében a kormány már többször sérelmezte, most a KDNP is felmelegítette az ügyet. Haág Zalán képviselő szerint a helyiek félnek, hogy Botka László és a városvezetés "politikai vagy más okokból" menekülteket telepít Szegedre. Arról nem esett szó, milyen adatokra alapozza véleményét a képviselő, ahogy arról sem, hogy miért feltételezi, hogy a menekültek nem tisztelik a magyar törvényeket.

A politikus mindenesetre a szegedi közgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte.

A Fidesz helyi szervezete korábban aláírásgyűjtést indított Martin Schulz nyilatkozata miatt.

Humánusnak nevezték a szegedieket

A szegedi városvezetés az erre reagáló közleményében leszögezte, az EP elnöke tavaly áprilisban a menekülthullám tetőzése előtt járt a csongrádi megyeszékhelyen. A vele készült interjúban úgy említette Szegedet mint az emberséges, humánus, európai viselkedés mintapéldája.

A közlemény szerint minden más magyarázat Szegedhez méltatlan és végtelenül ostoba lejáratási kísérlet. Azt feltételezni, hogy egy város polgármestere "külön alkut" tud kötni - nemzetközi egyezmények ellenére vagy azok figyelembevétele nélkül menekülteket letelepítéséről, nemcsak teljes tájékozatlanságról, hanem "rendkívül primitív rosszindulatról" is tanúskodik - áll a korábbi közleményben.