Boldvai az első, aki belebukott az offshore-botrányba

2016.04.05. 14:43
Távozik az MSZP-ből Boldvai László egykori pénztárnok, aki a felesége nevén levő cég miatt keveredett az offshore-botrányba. Az Index úgy tudja, Boldvai elismerte Tóbiás József pártelnöknek, hogy igaz a nyilvánosságra került információ a cégről, és felfüggeszti a párttagságát. Az MSZP-t kellemtelenül érintette a mostani botrány, a pártelnök ugyanis épp nemrég fontos megbízást adott Boldvainak a párt gazdálkodásával kapcsolatban.

Boldvai László beszélt Tóbiás József MSZP-elnökkel, miután kiderült, a felesége érintett az offshore-botrányban. Az Index úgy tudja, Boldvai elismerte pártelnökének, hogy valóban van a feleségének offshore cége, és igaz a Direkt36 által nyilvánosságra hozott információ.

Boldvai egyben bejelentette, hogy felfüggeszti párttagságát, és áll minden vizsgálat elé. Ez azt jelenti, hogy Boldvai, a párt egykori pénztárnoka távozik az MSZP-ből, és minden párton belüli posztjától is megválik. Vagyis nem lesz a továbbiakban Nógrád megyei elnök, a megyei közgyűlési tagságát megtartja, viszont független képviselőként dolgozik tovább.

Tóbiás József később sajtótájékoztatón bejelentette: a nap folyamán beszélt Boldvai Lászlóval, aki azt mondta: áll a vizsgálat elé, és nem kíván teher lenni az MSZP számára, ezért felfüggeszti párttagságát.

Tóbiás József azt mondta, a párt elnöksége szerint az elit nem tüntetheti el jövedelmét az adóhatóság elől offshore cégeken keresztül, miközben Magyarországon milliók nem tudnak megélni a fizetésükből. Hozzátette: szükség van egy olyan szabályra, miszerint Magyarországon offshore hátterű cégek, vállalkozások nem juthatnak uniós vagy állami támogatáshoz.

Az MSZP-seket nem lepte meg, hogy Boldvai László a pénzügyei miatt kerül újra a hírekbe. Korábban a Tocsik-botrányban való szerepe, majd a vagyona, a luxusháza miatt foglalkozott vele többször a sajtó. Többen ezért is tartották érthetetlennek, hogy Tóbiás József pártelnök miért bízta meg a párt pénzügyeit érintő feladatokkal pár hónappal ezelőtt. 

Boldvai ugyanis több több forrásunk szerint tavaly év vége óta Katona Tamás pártigazgató mellett „tevékenykedett” (egy szocialista használta ezt a szót), és a párt gazdálkodásával és adósságrendezésével foglalkozik. 

Ki kellett vonni a salgótarjáni kampányból

Az Indexnek azonban több MSZP-s is megerősítette, hogy

Boldvai a háttérben egy ideje újra a párt pénzügyeivel foglalkozott.

Boldvai 2014-ig volt parlamenti képviselő, a választókerületét nem tudta megnyerni, és listáról sem jutott be a parlamentbe. A Nógrád megyei elnöki posztját azonban meg tudta tartani, így a helyi befolyása megmaradt. Az országos pártügyekhez azonban csak pár hónappal ezelőtt tért vissza.

Nemcsak pártpénztárnoki múltja és tapasztalata miatt jutott Tóbiásék eszébe a neve, hanem a salgótarjáni időközi választás kínált neki nagy lehetőséget a visszatérésre. A február 28-i időközi választás előtt ugyanis a pártvezetés jobbnak látta, ha a helyi konfliktusok miatt a városi kampányból kivonja Boldvait. 

Boldvainak ugyanis rossz a kapcsolata a salgótarjáni szervezet egy részével. A vita még a 2000-es évekre nyúlik vissza: a 2006-os kampányban odáig fajult a helyzet, hogy a város addigi szocialista polgármestere, Puszta Béla kilépett az MSZP-ből, és függetlenként indult. Boldvaiék pedig saját jelöltet állítottak. A várost végül így nyerte meg a Fidesz 2006-ban.

A helyiek nem szerették volna, ha a mostani kampányt is megmérgezi az ebből az időkből származó konfliktus, ezért azt kérték, Boldvai maradjon ki a kampányból. Tóbiásék ezután más feladatot kínáltak Boldvainak: a párt adósságügyeivel, a székházeladással kapcsolatban kérték közvetítői szerepre, amit Boldvai információnk szerint el is vállalt. Most viszont nagyot változott a helyzet, és minél messzebb szerették volna látni a párt pénzügyeitől. Úgy tudjuk, Boldvait arra kérte a pártvezetés, hogy maga lépjen hátra, és kérje az ügy tisztázását. 

Hétfőn a parlamentben kérdeztük az offshore-botrányról a képviselőket, az MSZP-s Hiller István így válaszolt:

Igazából nem lepett meg senkit

Boldvai Laci felesége offshore-ozott? Mit nem mondasz! Ki hitte volna!

– ezt érezhetően ironikusan válaszolta egy MSZP-s politikus kedd délelőtt, miután kiderült, hogy a párt egykori pénztárnokának, jelenlegi Nógrád megyei elnökének felesége is érintett a most kirobbant offshore-ügyben. Több régebben aktív, illetve most képviselő szocialistával is beszéltünk a dologról, és senkit nem találtunk, akit bármennyire is meglepett volna Boldvai érintettsége.

„Miután kirobbant az offshore-botrány, kérdezte tőlem valaki, hogy szerintem lesz-e MSZP-s szál a dologban. Azt mondtam: két tippem is van, hogy kik lehetnek benne. Az egyik bejött” – mondta sejtelmesen egy régebben aktív MSZP-s, aki nem akarta elárulni, melyik párttársa volt a másik tippje.

Boldvai titokzatosan növekvő vagyona

Nem magyarázzák Boldvai László 24 év alatt szerzett vagyonát a volt országgyűlési képviselő vagyonnyilatkozatai. Boldvai szinte egész életét a politikában töltötte, leszámítva azt a 1985-től 1990-ig tartó időszakot, amikor a Salgótarjáni Kohászati Üzem külkereskedője volt. Később, 1990-től egészen 2014-ig országgyűlési képviselőként tevékenykedik. A rendszerváltás után a Parlament.hu-n található adatok alapján egy képviselő tiszteletdíja csupán 32 500 forint volt, amely 1997-re 114 075 forintra kúszott fel, ebben az évben kellett először nyilatkozni vagyonukról a képviselőknek. A bizottsági posztokért járó pluszpénzzel azonban akár meg is lehetett triplázni a képviselői fizetést.

Az első interneten fellelhető vagyonnyilatkozat alapján, amit Boldvai 2002-ben adott le, már rendelkezett egy szentendrei és salgótarjáni ingatlannal, amit később bevallása szerint értékesített. Közvetlenül egy évvel azelőtt, mielőtt 2007-ben elkezdte építeni a luxusvilláját, majdnem 60 milliós pénzbeli vagyonnal rendelkezett, ami mellé három ingatlan is társult.

A szocialista politikus és felesége 2007-ben ezer négyzetméteres alapterületű luxusvilla építésébe kezdett Salgótarjánban. Az MSZP egykori kincstárnokának – a Tocsik-ügy felmentett vádlottjának – vagyonnyilatkozatában az állt, hogy nincs gazdasági érdekeltsége. Amikor a Blikk a megtakarításairól kérdezte, azt felelte, korábban eladott egy salgótarjáni ingatlant, az építkezéshez hitelt is felvett, ezt a vagyonnyilatkozatában később feltüntette. A villa végül 1050 négyzetméteres lett, a lakótér garázs és pince nélkül 608 négyzetméter nagyságú. A ház több szakértő szerint 200 millió forintot ér.

A Boldvai-villából nem válaszolnak

Kollégáink felkeresték Boldvai László salgótarjáni címét, hátha otthon találják a politikust, miután telefonos megkeresésünkre nem reagált. A salgótarjáni Gorkij-lakótelep fölött lévő Boldvai-villa kapujánál két nevet látni a levelesládákon, Boldvai Lászlóét és feleségéét. Az Index munkatársai körbejárták az egész villát, ami pont olyan, mint a róla szóló cikkekből kirajzolódik: az épület hatalmas, mintha három-négy társasház lenne összefűzve.

Az udvaron egy fiatalabb férfi tartózkodott, aki kérdéseinkre csak mutogatott, hogy nem kíván válaszolni, majd visszament a házba. A férjnek és a feleségnek külön csengője van, ám bármelyiket nyomtuk, nem jelentkezett senki.

A telefont nemcsak Boldvai László, de a megyei MSZP sajtósa sem veszi fel. Kollégáink felkeresték a Nógrád megyei MSZP szervezet irodáját is, ahol szintén nem válaszoltak a csengetésre.

A cikk készítésében közreműködött Hava Nikita és Német Tamás.