És mostantól mindent lát a szupertraffipax

DEBRE20150928009
2016.04.05. 07:21 Módosítva: 2016.04.05. 12:12
Ha túl gyorsan hajt, ha átlépi szabálytalanul a záróvonalat, ha nem érvényes a műszakija, ha a forgalommal szemben halad, mostantól sokkal nagyobb eséllyel kapcsolja le és bírságolja meg a rendőrség. Ugyanis április 5-én reggel 8 órától figyel és a gyorshajtás mellett egy csomó szabálytalanságot meglát az új szupertraffipax-rendszer az ország 134 pontján 365 kamerával.

Mi az a szupertraffipax?

Az új és nagyon okos traffipax kamerahálózatot április 5-én reggel nyolc órakor kapcsolják be az országban. Az informatikai rendszer a korábbihoz képest sokkal több információ feldolgozására képes, ezért nevezik szupertraffipaxnak is, de a hivatalos neve Véda közúti intelligens kamerahálózat. A kamerák a sebességmérés mellett forgalomszámlálásra és többféle szabályszegés felismerésére, dokumentálására is alkalmasak.

Az egész beruházást az Európai Unió fizette, 14,5 milliárd forintba került a bevezetése, a célja pedig a halálos közúti balesetek számának csökkentése, ugyanis Magyarországon a legtöbb baleset még mindig gyorshajtás miatt történik. „A közlekedési szabályok betartásának ellenőrzése – különösen, ha az ellenőrzés gyakori és széles körben felhívják rá a figyelmet – kulcsfontosságú a közúti halálesetek és sérülések számának csökkentése terén” fogalmaz a rendőrség a Véda projektleírásában.

Mit tud az új traffipaxhálózat?

A forgalomfigyelő kamerákkal elsősorban a gyorshajtókra vadásznak a rendőrök, de több más szabálysértést is észre lehet venni velük. Például a kamerák képesek kiszűrni bárkit, aki

  • szabálytalanul átlépi a záróvonalat,
  • átmegy egy vasúti átjáró tilos jelzésén,
  • átmegy a piros lámpán,
  • a kötelező haladási irányt figyelmen kívül hagyva, esetleg a buszsávban közlekedik.

A rendszer rögzíti a jármű sebességét, első és hátsó rendszámát, honosságát, méretét. A szabályszegések egészét képes felvenni, rögzíteni és továbbítani a kamerarendszer, ami össze van kapcsolva a központi jármű-nyilvántartással. Így utólag ellenőrizhető, hogy volt-e a járműnek kötelező biztosítása és érvényes-e a műszaki vizsgája. 

A kamerák éjjel-nappal, folyamatosan működnek, és később a biztonsági öv használatát, valamint a kézben tartott mobiltelefon használatát is érzékelik majd. A rendőrség tíz új autót is csatasorba állított, amivel a szabálytalankodókat lekapcsolhatják.

Hol vannak az új traffipaxok?

Magyarország-szerte 134 helyen működnek a berendezések, tartókonzolokra szerelve az utak mentén, felett. 365 fix kamera van, és 160 mobil berendezés, amit bárhová fel tudnak állítani a rendőrök. Utóbbiak a tesztidőszakban vacakoltak a Totalcar cikke szerint, lefagytak és hibás sebességet érzékeltek.

Budapesten hatot helyeztek el: kettőt az M3-as, kettőt az M5-ös autópályán és kettőt az M1–M7-es autópályák közös szakaszán. Ezek mellett Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tíz, Fejér, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében megyénként nyolc új kamerát helyeztek el. A listából kiderül, hogy a főváros mellett más nagyvároson belül is telepítettek több új kamerát, például Miskolcon és Szegeden négy-négy, Debrecenben három új helyen mérnek a rendőrök. Emellett Baranya megyében és Bács-Kiskun megyében hét-hét, Békés, Csongrád és Heves megyében megyénként hat, Győr-Moson-Sopron megyében öt szupertraffipaxot szereltek fel.

Itt van a részletes lista a fix kamerák elhelyezkedéséről (pdf-ben, GPS-koordinátákkal), illetve ezeken a térképeken mutatta be a rendőrség, hogy merre találhatóak:

20162103153409
Fotó: Police.hu

A Totalcar Google Maps-es térképén és a Waze közösségi navigációs applikáció térképén is láthatóak a kamerák. Aki a Waze appot okostelefonján használja, előre tudni fogja, ha közeleg egy kamera felé. A rendőrség pedig azt ígérte, hogy a Véda kamerák hatósugarát táblákkal jelzik, így a sofőrnek lesz ideje lassítani, mielőtt mérni kezdik a sebességét.

Mennyit kell fizetni, ha?

A legkisebb bírság 30 ezer forint, de több együttes szabálysértés esetén akár több százezerre is rúghat a csekk a Véda hatósugarában elkövetett közúti hibák miatt.