Újabb népszavazási pankráció várható szerdán

2016.04.05. 20:39 Módosítva: 2016.04.06. 07:11

Változó versenyszabályokkal teszi izgalmassá a népszavazási kérdések beadását a Nemzeti Választási Iroda. A kigyúrt kopaszok passzív agresszív jelenlétével intézett legutóbbi forduló után új pályán kell bizonyítania ügyességét a népszavazást kezdeményezőnek.

A szocialisták népszavazási csapatát vezető Nyakó István kedd éjjel lapunknak elmondta:

a blokkoló órát a választási iroda belső udvarára vitték ki, és szalaggal vették körbe. Szerdán ekörül várakoznak majd a népszavazást kezdeményezők, hogy a jelre elsőként adhassák le kérdésüket.

A szalagos módszer ismét tragikomikus jeleneteket ígér, hiszen annak átlépése után a felsorakozottaknak egymást kell félretaszigálniuk, hogy elsőként érkezhessenek az órához.

Szocialista politikusok várják a Nemzeti Választási Iroda időbélyegzőjénél 2016. április 6-án, hogy ismét bezárhassák a vasárnapi boltbezárós népszavazási kezdeményüket.
Szocialista politikusok várják a Nemzeti Választási Iroda időbélyegzőjénél 2016. április 6-án, hogy ismét bezárhassák a vasárnapi boltbezárós népszavazási kezdeményüket.
Fotó: Német Tamás / Index

A legfrissebb: reggel hatkor kezdtek az MSZP-sek

Lukács Zoltán és Nyakó István szocialista politikusok már szerda reggel hat óra előtt megjelentek a Nemzeti Választási Irodánál, ahol az épület aulájába már beengedték őket és a sajtót is, utóbbiak egy elkerített részen lehetek, illetve fent a gangon – jelenti munkatársunk a helyszínről.

Valamivel hét előtt befutott Kunhalmi Ágnes is. Lukács Zoltán folyamatosan körbejárja a Szabadság Kis Körét, Kunhalmi arra biztatja, próbáljon valami versenypózt felvenni. Rajtuk kívül egyelőre nincs itt senki, a 444 szerint egy közeli forgatásra érkeztek ugyan kopaszok.

Nyakó István szavai alapján szerdán mindenképpen számíthatunk pankrációra, még akkor is, ha a Kúria nem érvényteleníti a korábban beadott kérdést. Hogy miért? A Kúria három döntést hozhat a megtámadott népszavazási kezdeményezésre.

  1. A Kúria szabályosnak tartja Erdősiné kérdését, amit a Fradihoz köthető, nagytestű emberek fizikai segítségével adhatott le.
  2. A Kúria elmeszeli az exfideszes polgármester nejének kérdését, de szabályosnak találja a Nyakó által beadottat.
  3. A Kúria egyik kérdést sem engedi át, és új kérdés beadását teszi lehetővé.

A szocialisták taktikája az lesz, hogy egy emberük hajnaltól frissítgeti a Kúria oldalát, és ahogy megjelenik a határozat, jelt ad a helyszínen felsorakozott szocialista sportolóknak. Azok átvetik magukat a szalagon, és igyekeznek elsőként blokkolni.

Nem akarunk időt veszteni

azzal, hogy megnyitjuk a dokumentumot, és annak értelmezése után lépünk” – magyarázta lapunknak a szocialista politikus. Ha az első két lehetőség áll fenn, akkor úgyis mindegy, hiszen nem érkezhet újabb kérdés, ha a harmadik, akkor pedig jelentős időt nyernek.

12961615 1379379072077564 345809024190853252 n
Fotó: Kunhalmi Ágnes / Facebook

A bizarr helyzet a sajátos népszavazási szabályok miatt alakulhat ki: csak egy népszavazási kérdést lehet beadni, és annak elutasításakor van lehetőség újabb kezdeményezés elindítására. Ezzel a szabályozással azonban könnyen blokkolható a népszavazás, hiszen egy kamu kérdéssel is hosszú időre jegelhetik a további állampolgári akciókat.

A kopaszok részvételével zajló legutóbbi börleszk után megszólalt Orbán Viktor is, igaz, nem az erőszakos elemek fellépését kritizálta, hanem a népszavazási szabályok átalakítását ígérte. Mivel ezek még nem léptek életbe, folytatódhat az intézmény paródiává alakítása.

A szocialista párt emberei két napja, napi 24 órában őrködnek az NVI előtt, hogy emberük első lehessen a beengedésnél. A kérdés beadásával megbízott Nyakó István szerdán hajnali 5-re érkezik a helyszínre, hogy felkészüljön a menetre.