Nem sok nyomot hagyott a Fidesz offshore-lovagja

2016.04.08. 08:11

Kevesen emlékeznek a Fideszben a Panama-iratok egyetlen kormánypárti érintettjére, Horváth Zsoltra, akitől gyorsan el is határolódott a párt, amikor kiderült: az 52 éves politikusnak két offshore cégben is érdekeltsége volt – erről a Direkt36 írt először, ahogy arról is, hogy Horváth ezeket a cégeket nem tüntette fel parlamenti vagyonnyilatkozatában.

A pártnak könnyen ment az elhatárolódás: Horváth 2014 óta már nem parlamenti képviselő, és egykori bázisáról, Bács-Kiskun megyéből is kiszorult. Ma már Budapesten él, és teljesen kikerült az őt addig sem nagyon elérő politikai reflektorfényből.

Milyen volt szürkesége?

„Csak azért emlékszem rá, mert kettővel mellettem ült”. „Tíz év alatt egyetlen poént sem hallottunk tőle.” – leginkább ilyeneket mondtak egykori frakciótársai Horváthról. Pedig életrajza alapján akár A-ligás kormánypárti politikus is lehetne:

1989 óta volt tagja a Fidesznek, amelynek 1998-tól 2014-ig parlamenti képviselője volt. Az első Orbán-kormányban az egészségügyi minisztérium politikai államtitkára volt, igaz, csak 2000 júniustól 2001 májusig. Azután frakcióvezetői pozícióval vigasztalódhatott, a váratlanul elveszített 2002-es választásokig. Ezután még egyszer, a parlamenti adatok szerint összesen egyetlen napig, 2008 szeptember 29-én volt az egyik frakcióvezető-helyettes.

De Kecskemétről szerzett mandátumát 2002 után is megőrizte, három további cikluson keresztül, miközben 2002-2006 között Kecskemét alpolgármestere is volt, az egészségügyi és szociális ágazat felelőseként.

Igaz, a 2006-os parlamenti választáson nagyon rezgett a léc, az első fordulót elveszítette, a másodikban csak 239 szavazattal nyert, ám az MSZP panaszt emelt, azt gyanítva, hogy Horváth szavazóinak egy részét szervezetten szállították a szavazóhelyiségekhez. A helyi választási bizottság helyt is adott a panasznak, és a választások megismétlését javasolta. A Fidesz is erre készült, ám a bíróság végül úgy döntött, a történtek nem befolyásolták érdemben a szavazást, Horváth újabb szavazás nélkül is megtarthatja mandátumát – emlékeztetett a Vs.hu.

Ez a választás még egy kellemetlen botrányt hozott Horváthnak: egy bekapcsolva felejtett diktafon rögzítette, hogy egy helyi katolikus plébánostól a politikus azt kérte, hogy a Fidesszel addigra összekülönbözött egykori polgármestert, Szécsi Gábort illetően valljon színt, „ide vagy oda, a mieink ezt várják tőled, méghozzá világosan".

2006-ban Horváth volt a polgármesterjelölt Zombor Gábor kampányfőnöke is.

A szürkék hegedőse

Észrevétlensége tulajdonképpen meglepő parlamenti aktivitásának statisztikája alapján: a magát egészségügyi szakpolitikusként pozicionáló egykori fogorvos – diplomáját a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerezte, de képviselői pályafutása miatt 1998 óta nem praktizált – ciklusonként 80-160 alkalommal szólalt fel, döntően egészségügy témákban. Utolsó felszólalásában a gyógyszertárak tulajdonrészét illetően kért módosítást, hogy a gyógyszerésztanuló tulajdonosok részesedését is gyógyszerésztulajdonnak tekintsék.

Indítványai is bőven vannak, a több száz közül jelentős részben egyedül vagy másodmagával nyújtotta be azokat.

Bizottságokban is szép számmal megfordult: az egészségügyi és szociális bizottságnak 16 éven át volt tagja, 2011 és 2013 között elnöke volt a bizottság egyik albizottságának is.

És szerepet vállalt a leghosszabb nevű bizottság címére joggal pályázó bizottságnak is, amelyet úgy hívtak, hogy „A jövedéki törvény kormánypártok által történt, a költségvetésnek több tízmilliárd forint bevételkiesést okozó módosítása, és ezzel a Zwack Unicum Rt. milliárdos adóhátralék alóli mentesítése, Zwack Péter volt SZDSZ-es országgyűlési képviselő mandátumáról történt lemondása, továbbá a Vám- és Pénzügyőrség Vegyvizsgáló Intézetének a Zwack Unicum Rt.-t érintő vizsgálata és annak másfél éve elmaradó következménye, és Arnold Mihály a Vám- és Pénzügyőrség volt országos parancsnoka lemondása közti összefüggéseket, és mindezekkel kapcsolatban Medgyessy Péter volt miniszterelnök és Draskovics Tibor pénzügyminiszter felelősségét vizsgáló bizottság”.

Ez 2005 májustól augusztusig létezett és neve hosszabb, mint a tevékenysége.  A parlamenti bejegyzés szerint a bizottság: „Nem tárgyalt irományt.”

De tagja volt a Parlagfűmentes Magyarországért eseti bizottságnak is, igaz, 2003. február és november között működő bizottság szintén „nem tárgyalt irományt”.

Emellett részt vett a Fogyasztóvédelmi bizottságban, ahol utolsó ciklusában, 2010-2014 kötött volt tag.

Elveszett a szürke szamár a ködben

 „Én csak úgy emlékeztem rá, hogy ő a másik Horváth Zsolt” – mesélte egy távoli ismerőse, aki a gimnázium idején azonos baráti körben volt a későbbi politikussal. (A „másik Horváth Zsoltság” a Fideszben is elérte, mivel egy veszprémi képviselő is volt ezen a néven 2006 és 2014 között, igaz, ő kevésbé volt aktív, legalábbis ami a felszólalások és az önálló indítványok számát illeti.)

Mindenesetre pályája alapján szokatlan, ahogyan Horváth végül eltűnt a politikából és a Fideszből, amelyhez már csak tagsága köti, semmilyen szerepe nincs benne. Igaz, rövid megbízatásai azt mutatják, hogy több lehetőséget kapott, amelyekkel láthatóan nem tudott élni. Egészségügyi területen a szintén kecskeméti Zombor Gábor mögött hamar háttérbe került, a parlament szűkítése után pedig helyette már új személyben gondolkodott a párt, Salacz Lászlóban.

2014-ben meglehetősen őszintén nyilatkozott arról a Hírösvénynek adott interjúban, hogy egyelőre keresi a lehetőségeket. „Jöttek a fiatalok, akik harapnak, nem csak a parlamentben, hanem az érdek-érvényesítésük során is, nekem pedig már - hál' istennek-, van annyi tapasztalatom, hogy ezt megéreztem, ezért hátrébb léptem. Hozzá kell tennem, belátom a világ változásait, nincs bennem sérelem, a képviselői pályám során két alkalommal voltam kormányom, kétszer ellenzékben, úgyhogy a mű beteljesedett.”

Kecskemétre sem léphetett hátra, mert ekkor már Budapesten élt családjával. 16 év kihagyás után azt sem látta reálisnak, hogy felújítsa fogorvosi praxisát. Üzleti terveiről nem tett említést.

Színes okostojások

Horváthról ellenfelei is azt mondják, személyeskedéseket a kampányban is kerülő – ennek megfelelően nem is karizmatikus, szerényen élő ember. Vagyonbevallása is erről tanúskodik: egy kecskeméti ház és egy kert volt feltüntetve éveken át, a 2008-ban vásárolt Skodája mellett.

Banki hitelekből fennálló tartozása 10,3 és 8 millió forint között mozgott, igaz, ehhez a 2014-es bevalláskor hozzácsapódott egy 10 millió forintos magánszemélyek felé fennálló tartozás is. (A képviselői bevallásokban rendkívül gyakran találhatók magánszemélyektől kapott nagy összegű hitelek.)

Emellett üzleti érdekeltségként mindvégig a MediKont Bt 50 százalékos részesedését jelölte meg, a vállalkozásnak ügyvezetője volt és jelenleg is az. A 20 éves bt. lényegében semmilyen forgalmat nem produkált. Utolsó vagyonbevallásakor Horváth a MediKont mellett 33 és 34 százalékos részesedéssel két másik céget is megjelölt: az Art & Smart Egg Kft-t és az Art Egg Kft-t. Előbbi 2014-es adózás előtti mérlege mínusz 11 milliót, utóbbi mínusz 452 ezer forintot mutatott.

A Smart Egg azaz az Okostojás logikai játék a 2013-ban elhunyt Zagyva András találmánya volt, a céget Horváthtal együtt Zagyva rokonai vitték tovább. Az újabb rubik kockává válás tervével indult tojás jelenleg is kapható, egyelőre azonban nem szakította szét a játékpiacot.

A helyes úton könnyen halad, ha elakadt, azt jelenti, zsákutcába került, nem erővel kell továbbmenni.

– az az Okostojáshoz adott használati utasításban van, de akár Horváth Zsolt mottója is lehetne.

A két okostojásos cég egyébként a Szerb utca 15 alatt van bejegyezve. A Habony Árpád miatt ismertté vált Szerb utca 9 közelében lévő házban található 160 négyzetméteres ingatlan Horváth feleségének nevén van. A tulajdont még 1994-ben, jóval Horváth politikai pályafutása előtt szerezték. (A képviselőknek csatolniuk kell saját bevallásukhoz a vele egy háztartásban élők vagyonnyilatkozatát is, de ezek nem nyilvánosak.) Egy ilyen lakás jelenleg jóval százmillió forint felett kelhet el az ingatlanpiacon.

Szürke zóna

Horváth saját vagyonnyilatkozatában azonban nem tett említést arról, hogy 2013-ban igazgatója lett a hongkongi kötődésű Excelle Media Internationalnak. A cég tényleges tulajdonosáról és működéséről semmit nem tudni. Azt tény, hogy nem sokkal Horváth igazgatóvá válása után a cég számlanyitási kérséssel fordult a Londoni HSBC bankhoz, de hogy a nyitásra végül sor került-e, azt nem tudni – írta a Direkt36.

Mandátuma lejárta után Horváth a Seychelles-szigeteken bejegyzett Mayer & Collins társtulajdonosa is lett, így ez jogilag kevésbé aggályos, mint az első szerepvállalás, amit mindenképp jeleznie kellett volna az egyébként jogkövetkezmények nélküli vagyonbevallásban.

Elképzelhető, hogy a Mayer & Collins az Okostojás nemzetközi forgalmazására jött létre, bár egyelőre nem tűnik úgy, hogy nagy, az adóhatóságok elől elrejtendő vagyonokat hozott volna.

Horváth az Index többszöri megkeresésére sem reagált.