Így hozták meg az óriáskonvoj óriáselemeit

2016.04.09. 14:21 Módosítva: 2016.04.09. 14:27

Óriási konvoj halad át a 81-es úton, a gönyűi kikötőből indulva, a pétfürdői nitrogénművek új üzeméhez szállítanak berendezéseket. 

A Kisalföld felvételein két daru emeli és rakja hajóról trélerre a gönyűi kikötőben azokat az óriási elemeket, amiket később közúton szállítanak majd tovább. Szombaton egész nap dolgoznak a kikötőben, egy napot vesztegel ott a szállítmány, holnap estére kapott szállítási engedélyt.

Akkor Nagyszentjános felé indul, ahol a vasúti felsővezetéket is el kell távolítani a hét méter magas, 200 méter hosszú konvoj útjából. Legutóbb tavaly szállítottak ugyaninnen óriáselemeket, akkor éjjel egy óra után a vezetéket megemelték, hogy átférjen alatta a konvoj - írja a Kisalföld.

Szombat reggel azt látták, hogy a hajóról való pakolást magyar és német szakemberek irányítják: különösen a trélerre való ráhelyezésnél kell figyelni, hogy az óriáselem középre kerüljön, és a jármű egyensúlyban maradjon - írja a Kisalföld.

Négy hónapos előkészítő munka

Egyedülálló hosszúságú, hat túlsúlyos és túlméretes szállítmányú kamionból és kísérő autókból álló konvoj halad rendőri felvezetéssel a gönyűi kikötőből Pétfürdőre a 81-es úton vasárnaptól csütörtökig, éjszakánként - tájékoztatott a Bau-Trans Kft. A konvoj útjába eső településeken órákig nem lesz áram.

Tavaly egy 8,5 méter magas szállítmányt juttattak célba. A konvoj útját idén is négy hónapos előkészítő munka előzte meg. Többször bejárták az útvonalat, amin statikai és talajmechanikai méréseket végeztettek.

A szállítmány áthaladásának idejére hétszer hétméteres űrszelvényben mindent el kell távolítani, lebontják, majd visszaépítik a jelző- és hirdetőtáblákat, valamint a hétméteresnél alacsonyabban futó felsővezetékeket. A fák gallyait szükség szerint levágják, az érintett szakaszokra pedig teljes útzárt rendelnek el.

Vágányzár, netkimaradás

A konvoj két, villamosított vasúti átkelőn is keresztülhalad. Nagyszentjánosnál a Bécs-Budapest, a 7204-es úton az Inota-Nádasdladány vasútvonalat keresztezi. Az áthaladás előtt négy órával és utána még négy óráig vágányzár lesz érvényben, mivel a teljes vasúti felsővezetéket lebontják.

A konvoj Gönyűn, Nagyszentjánoson, Banán, Bábolnán, Nagyigmándon, Móron, Székesfehérváron, Iszkaszentgyörgyön, Csóron, Nádasdladányban, Ősin, Berhidán és Pétfürdőn halad keresztül. 

A távközlési kábelek bontása miatt a vezetékes telefon, internet, és kábel-tv szolgáltatásokban is kimaradásra kell számítani, erről az adott szolgáltató a megszokott módon tájékoztatja majd az előfizetőket.