Orbán sokat mesélt Oroszországról Putyin egyik lobbistájának

2016.04.09. 09:19 Módosítva: 2016.04.09. 09:20

Budapesten járt Dana Rohrabacher republikánus és Juan Vargas demokrata képviselő. Az amerikai politikusokat a magyar miniszterelnök is fogadta, ami után interjút adtak a szombati Népszabadságnak.

Rohrabacher szerint főleg migrációról és az ukrán válságról beszélgettek a magyar miniszterelnökkel. A republikánus képviselő szerint ha ezt a két problémát nem oldják meg, az fenyegetést jelent gazdaságilag és egyéb területeken is, mondta a lapnak.

Rákérdeztek nála, hogy mit gondol Orbán 2014-es illiberális államról szóló beszédéről, mire Rohrabacher úgy felelt, hogy bárki, aki felhozza, hogy mit mondott Orbán 2014-ben, az politikailag motivált. A kitiltási botrányról is próbálták megtudni a véleményét, de a képviselő megint kitért: "Ön a múlt ügyeit emlegeti, de mi a jelen kérdéseivel próbálunk foglalkozni".

A rövid interjút során Rohrabacher kétszer is Ronald Reagenhez hasonlította Orbánt: az amerikai politikus szerint ugyanaz történik a magyar miniszterelnökkel, mint Reagennel a kormányzása első két évében.

Az első évek voltak a legnehezebbek, de ahogy kezdeték megismerni, rájöttek, hogy nem jobboldali fasiszta, hanem meggondolt és intelligens.

- mondta Orbánról.

Az interjú végén Rohrabacher megdícsérte Colleen Bell budapesti amerikai nagykövetet, pedig ő saját bevallása szerint "keményvonalas republikánus".

A washingtoni putyinista politikusról  itt írtunk bővebben