Orbán egy éve nem került ilyen közel a Közgéphez

HUS 132
2016.04.09. 15:12
Négy kézfogás, egy lapockaveregetés. Eddig jutott Orbán Viktor és Nyerges Zsolt, a Közgép elnöke, Simicska üzlettársa szombat délelőtt Szolnokon a Szolnok MÁV FC új stadionjának átadásán. Tekintve a Simicska-Orbán viszony elmúlt egy évét ez nem kevés. Az NB II-ben játszó csapat tiszaligeti stadionjának méreteit szerencsére nem túlozták el, mondjuk az ingyenes átadóra, meccsre, Orbán-beszédre így is csak félig sikerült megtölteni.

Ha mi magyarok hajlandóak vagyunk félretenni az ellentéteinket, ha elővesszük a jobbik énünket, ha hajlandóak vagyunk együttműködni, akkor világraszóló eredményeket érhetünk el

− mondta Orbán Viktor a Közgép elnöke mellett állva egy új stadion avatóján. A miniszterelnök szerint ez az Aranycsapat üzenete, és úgy tűnik, ő megfogadta: Nyerges Zsolttal, Simicska Lajos üzlettársával avatta a szolnoki MÁV FC stadionját.

Micsoda nap!

Az ordas nagy gecizés óta ilyen baráti közelségbe Orbán közgépessel még nem került nyilvánosan, most egyenesen a cég elnökével fogott kezet, ráadásul többször is: négy kézfogás, egy lapocka veregetés, egy autóhoz kikísérés, ez a szombati mérleg.

Persze azt nem állítom, hogy a nyilvános szereplésükkor összebújva sugdolóztak volna, volt némi feszengés, és bár egymás mellett álltak a köszöntőbeszédek alatt, Orbán mégis inkább a város polgármesterével, Szalay Ferenccel beszélgetett.

De hát persze nem lehet rögtön mindent. Orbánnak pedig egyébként is jó minden egyes átadó, függetlenül attól, kit kell elviselnie maga mellett arra a háromnegyed órára.

Gondolom Orbán Viktor miatt, de olyan szigorú ellenőrzés volt a stadion területére lépéskor, hogy a sok szegény focimezes kisfiú almalevét, és kulacsokba készített teáját is ki kellett önteni, mivel folyadékot nem lehetett bevinni. De ha ez nem lenne elég, amíg hallottam a vitát emiatt úgy tűnt, a kulacsot üresen sem vihették be. Megkérdezni sem mertem, hogy miért.

Bent a VIP-lelátó az esemény végére egészen megtelt, ott volt a város és a megye minden vezetője: a rendőrségtől az önkormányzati cégeken át, a helyi kosárlabda csapat vezetőjéig. A stadion azonban maximum félig telt meg, de inkább annyira sem. Persze Szolnokon nem a foci a húzósport: a városnak erős kosárcsapata van, és a vízilabda csapatra is rengetegen kíváncsiak.

1,2 milliárdos stadion

Ezt a stadiont eredetileg 1974-ben adták át egy Magyarország-Svájc barátságos mérkőzéssel. Majd innentől kezdve folyamatosan romlott az állapota. Egy helybéli fotós meg is mutatta, hogy az alapvetően NB2-es csapat, amikor 2010-ben feljutott az NB1-be, milyen körülmények között fogadta a Fradit. Persze a stadion akkor sem volt tele, ahogy ma sem, az átadásán. Tegyük hozzá, kifejezetten rossz idő volt. A pálya egyébként úgy néz ki,  egymással szemben két fedett lelátó van, ezt egészíti ki egy harmadik oldalon felépített fedetlen lelátó rész.

A stadion a hivatalos adatok szerint 3437 főt tud befogadni, de itt a 800 néző már nagyon jónak számít. A területen több füves és műfüves edzőpálya is épült. Orbán elmondása szerint a kormány 400 millióval támogatta az építkezést, a helyi vállalkozók 6-700 milliót dobtak össze, az egész beruházás kicsivel több volt, mint 2 milliárd, amiből a pálya került 1,2 milliárdba. Annyi plusz van még a pályában, hogy a fűtéshez, a világításhoz használt energiát zöldenergiával biztosítják.

Orbán az átadón sokadjára mondta el, hogy ha azt akarjuk, hogy erős, fiatal nemzedéke legyen a hazának, akkor költeni kell a sportra: „meg kell őriznünk a fiataljaink egészségét és ez a sportberuházásokkal lehetséges".

Siker a leállított M4-es

De ennél sokkal érdekesebb volt, hogy a szolnoki és környékbeli beruházások közül büszkén emelte ki az épülő, Budapestet és Szolnokot összekötő négysávos autóutat is, ami, ha emlékszünk még autópályának indult, és építése épp azért állt le jó időre, mert a mellette álló úriember üzlettársával összerúgta a port.

Ennek az útnak az ötlete, ahogy Orbán fogalmazott: „jól emlékszem, még 1989-ben a helyi Fidesz csoport megalakulásakor került először a programpontok közé. Elég sok víz lefolyt a Tiszán, hogy végre eljussunk odáig, hogy ebből legyen is valami".

Orbán szerint sokan ellenzik a sportra költött pénzeket, és bár a mindennapos testnevelés bevezetése óta jelentősen megnőtt az egészségükkel törődő gyermekek és családok száma, a nemzetközi elhízási listán még így is dobogón tudunk végezni. „És ez nincsen jól így" − mondta olyan határozottsággal, hogy Nyerges Zsolt is megigazította zakóját, ellenőrizte a gombokat.

Az átadón mindenki (polgármester, helyi országgyűlési képviselő, Orbán, Nyerges) aláírtak egy labdát, amit Orbán odafejelt egy kisfiúnak.

Állítólag azért nem vágott szalagot, mert a TEK nem engedett semmi ilyesmi tárgyat a közelébe.

Az ünnepi beszédek után az utánpótlás labdázgatott, majd délután le is ment az új stadionban az első meccs: a Szolnok MÁV a VÁC FC-t fogadta. És hogy milyen lehet a színvonal NB II. hátsó régióiban? Erről mindent elmond, hogy a focibolond Orbán és kísérete még a kezdő sípszót sem várta meg: az átadó után még fotózkodhattak vele a VIP-ek a lelátó korlátjának dőlve, majd Nyerges Zsolt kikísérte az autóhoz.