Orbán szerint a sport adja vissza az önbecsülésünket

DEBRE20160410004
2016.04.10. 17:38

Orbán a sport és az önbecsülés fontosságáról beszélt a DVTK új edzőközpontjának átadásán Miskolcon, a diósgyőri labdarúgóstadion szomszédságában megépült edzőközpont átadásán vasárnap -írja az MTI.

A miniszterelnök azt mondta, hogy a sport adja majd vissza Magyarország önbecsülését. Szerinte összefogással, támogatással, és elszántsággal, a világ bármely népével versenyképesek vagyunk, legyen az tudomány, kultúra, vagy éppen sport. A miniszterelnök, aki úgy tűnik ma is humoránál volt, több tréfát is elrejtett a beszédében. Íme a legjobbak:

  • Nem lehet a sportot - ami nemzeti ügy - pártalapon művelni.
  •  A futball nem a pénzhez, hanem a sporthoz tartozik.
  •  Aki nem sportol, az nagyon nehezen viszi sokra az életben.

Kiemelten beszélt arról is, hogy egyesek időnként megtámadják a sportfejlesztéseket, azzal érvelve, hogy aránytalanul sok jut a közpénzből sportra. Miskolc példáját hozva fel erre azt mondta: a város 2010 és 2014 között 136 milliárd forintot fordíthatott fejlesztésekre, a kormány 31 milliárd forint adósságot vállalt át, ezen pénzek 10-13 százaléka jutott a sportra, az új, megépülő stadionnal együtt.

2016. őszén megkezdődik az új, 15 ezer férőhelyes labdarúgóstadion építése Diósgyőrött, és további fejlesztések is megvalósulnak itt. 

Az edzőközpont csaknem 900 millió forintba került, a beruházás 70 százalékát TAO-forrásból, 30 százalékát pedig önerőből finanszírozta a klub. A több füves és műfüves pálya mellett megépült háromszintes épületben sporthelyiségek - gyógytorna, rehabilitáció, konditermek; gyúrószoba, szauna-kryo-jégkád terem; orvosi szoba, dopping szoba, pszichológus szoba, szertár, mosoda, cipőmosó -, öltözők, irodák, raktárak, étterem, konyha, társalgó, tárgyaló terem, s multifunkciós terem találhatók.