Börtönnel fenyegetnék a titkosítókat

2016.04.11. 07:15

Még mindig börtönnel fenyegeti a kormány azokat a szolgáltatókat, amelyek a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat számára feltörhetetlen "titkosításokat" kínálnak - derül ki a kormány módosított terrorellenes törvénycsomagjából, amely a Népszabadság birtokába került.

A kormány korábban azt ígérte, hogy kiveszik a tervezetből, hogy két év börtönnel büntetik azokat, akik titkosított kommunikációra alkalmas szolgáltatást nyújtanak, ha mindezt úgy teszik, hogy a titkosszolgálat számára nem biztosítanak hozzáférést a "lehallgatáshoz". Csakhogy a lap birtokába került javaslat szerint mindössze annyit változtattak a tervezeten, hogy a felhasználókat nem büntetnék. 

A lap ugyanakkor arra nem tér ki, ami egy, a titkosszolgálatok vezetőivel folytatott sajtóbeszélgetésen téma volt. Eszerint vannak olyan titkosítást kínáló szolgáltatók, amelyek úgy fejlesztették ki a szolgáltatásukat, hogy ha akarnák sem tudnák lehetővé tenni a lehallgatást. Azaz hiába működnének együtt a hatóságokkal, nem tudnak érdemben segíteni nekik. A háttérbeszélgetésen a  Nemzetbiztonsági Szakszolgálat vezetője azt mondta, hogy "értik a problémát" és ezekkel a szolgáltatókkal egyelőre nem tudnának mit csinálni. Az akkori nyilatkozatokból nagyon úgy tűnt, hogy éppen ezért jogilag szankcionálni sem tudnák ezeket a cégeket. Egyébként az egyik ilyen cég a CryptTalk, amely magyar fejlesztés, és a fejlesztők nemrég vehetett át az innovációs díjat a Parlamentben.