Elképesztő véletlen segítette engedélyhez a Várban építkező Matolcsy-alapítványt

matolcsyyyy cover
2016.04.11. 07:14 Módosítva: 2016.09.06. 21:02
  • Nem kaptak hivatalos értesítést a budai várban épülő Magyar Nemzeti Bank (MNB) doktori iskolájának szomszédai arról, hogy az eredeti tervekkel ellentétben nem csupán decens közgazdászok és bankárok járnak majd szakmai továbbképzésre a Mátyás-templom mellé, hanem hangos turisták és még hangosabb lakodalmas csoportok is.
  • A Pallas Athéné Domus Animae MNB-alapítvány ugyanis 2015-ben gondolt egyet, és elhatározta, hogy óriási éttermet és mellé borozót is nyit a város idegenforgalmi központjában lévő, más célra szánt épületben.
  • A kormányhivatal aztán véletlenül rossz címre küldte a funkcióváltásról szóló építési engedélyt, amely így zavartalanul jogerőre emelkedhetett.
  • Pár sarokra épül a wellness bunkernek tűnő oktatási központ, melynél az MNB tagadja, hogy szauna, jakuzzi és medence is lesz.

Az MNB Pallas Athéné Domus Animae Alapítványa a Budai Várban a Mátyás-templommal szemben, a Szentháromság téren nyit doktori iskolát. Matolcsy György által vezetett jegybank 2014 végén kiadott közleményében legalábbis azt állította, azért vették meg a Régi Budai Városháza épületét, hogy ott 2016 szeptemberétől „egyedülálló, angol nyelvű, nemzetközi oktatóbázissal és hallgatói körrel rendelkező doktori iskolát” hozzanak létre.

A horribilis összegeket felemésztő, műemléki felújítást és modern átépítést ötvöző terveket azonban néhány héten-hónapon belül megváltoztatták.

A módosításokról viszont már nem adtak ki újabb közleményt.

Doktori iskola, borozóval és VIP-teremmel

Az új koncepció szerint az iskola valójában csak a 3800 négyzetméteres épület felét kapja meg, a fennmaradó részbe vendéglátóipari egységek kerülnek. 2015 tavaszán meg is kérték az építési engedélyt, csakhogy erről még a szomszédokat sem értesítették.

A 60 milliárddal gazdálkodó MNB-alapítvány új vendéglátóipari ambícióiról először egy hónapja, március elején számolt be a Magyar Narancs, amikor a kormányhivatal végre kiadta az építési dokumentációt. Nagyjából ezzel egy időben szereztek tudomást a módosított tervekről az építkezés okozta zaj miatt folyamatos reklamációkra kényszerülő szomszédok is.

A Tárnok utcai ház lakói az egyik ilyen telefon alkalmával tudták meg az önkormányzattól, hogy a szeptemberi átadás után sem szűnnek meg a zajok a falon túl, a csendes doktori szemináriumok mellett számítaniuk kell a hangos turistákra és a gajdoló lakodalmas vendégseregre.

A bontási munkákat a Garancsi István érdekeltségébe tartozó Market Építő Zrt. végezte, majd átvette a stafétát a miniszterelnök másik barátja, Mészáros Lőrinc érdekeltsége.

A felcsúti polgármester leendő veje által vezetett Magyar Építő Zrt. nemcsak szimplán oktatásra alkalmas helyiségeket, hanem átriuméttermet, VIP-termeket, pinceborozót és gourmet boltot is kialakít a középkori épületben. A meglepetést fokozta, hogy a változtatást tartalmazó építési engedély réges-rég jogerőre emelkedett, pedig a jogszabályok lehetővé teszik, hogy az érintett szomszédok a jogorvoslati időszakon belül jelezzék kifogásaikat.

Ha viszont nincs reklamáció, az engedély hatályba lép.

Nem tudja a kerület, hol van a saját tulajdona

A kormányhivatal I. kerületi építésügyi és örökségvédelmi osztályát vezető Janotti Judit március 18-án egy e-mailben vallotta be, hogy annak idején véletlenül rossz címre küldte az engedélyt.

A társasház közösképviseletét ellátó céggel ugyanakkor már a munkák indulása előtt felvették a kapcsolatot a lakások állapotfelmérése miatt, sőt az I. kerületi önkormányzatnak a társasházban tulajdonrésze is van – az engedély kiküldésekor mindezek ellenére mégis máshova címezték az ajánlott levelet.

Ezután az I. kerületi önkormányzat 100 százalékos tulajdonában álló Házgondonokság Kft. át is vette a dokumentumokat, a tévedést azonban nem jelezte, a levelet sem küldte vissza, így a jogorvoslati idő szép csendben lejárt.

Az osztályvezető sajnálkozását fejezte ki a tévedés miatt, és a Tárnok utcai ház napokban tartott lakógyűlésén személyesen is elismerte:

A hiba az én saram. De sajnos, mivel nincs közhiteles közösképviselői nyilvántartás, a mi nyilvántartásunkban tévesen szerepelt a cég.

Arról persze szó nincs, hogy az önkormányzat visszavonná saját hibája miatt az építési engedélyt: ehhez perelni kellene.

Egy bírósági eljárással a lakók le is állíttathatnák az engedély körüli véletlenek miatt az építkezést, de ekkora harcot nem akarnak vállalni. A lakógyűlésen elmondták, nekik első sorban az a bajuk, hogy a kivitelező cég nem tartja be a munkavégzésre hatóságilag kijelölt időszakot, és a tervekből egyértelművé vált, hogy a vékony válaszfal hangszigetelését műemléki megfontolásokból az építkezés során sem szándékoznak megoldani.

A válaszfalba ugyanis régi faltöredékeket építettek be.

Attól tartunk, hogy az életünket fogja megkeseríteni a szomszédság, és a folyamatos zaj miatt nem fogunk tudni megmaradni a lakásban.

– mondta a lakógyűlésen az egyik lakástulajdonos.

Kellemes környék nemzeti bankároknak

Az, hogy az éttermet, a borozót és a boltokat milyen vállalkozási formában akarja üzemeltetni a jegybank alapítványa, nem derült ki. Az üvegtetős étteremnek mindenesetre jól is jöhet, hogy a Szentháromság utca másik oldalán nyitja meg Zsidai Roy vállalkozása a régió első Jamie Oliver éttermét.

lksxdjfgfsda

A közelben építkezik a MNB másik alapítványa is. A geopolitika oktatásával és kutatásával foglalkozó Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány az Úri utca 72. szám alatt lévő épületet vásárolta meg majd 800 millió forintért. Egy hónapja ennek a szervezetnek is magyarázkodnia kellett az oktatóközpont unortodox megosztása miatt. A 444.hu egy megszerzett tervrajz alapján azt írta, hogy gyakorlatilag wellness bunker lesz a háromszintes oktatóközpont pincéje. Az alapítvány közleményben tagadta, hogy jakuzzit, szaunát és nagy medencét építenének. Azt azonban nem árulták el, hogy a tervrajzokon látható épületelemek milyen célt szolgálnak majd.

A Szentháromság téri pinceborozós, VIP-termes doktori iskola és az Úri utcai, szaunának és jakuzzinak látszó tárgyakkal felturbózott oktatóközpont pár sarokra lenne egymástól.

(Címlapkép és borítókép illusztráció: szarvas / Index)