Rogán szerint nem az MSZP, hanem a nők győzték meg a kormányt

2016.04.11. 13:34

Tóbiás: Győzött az MSZP

Tóbiás József az MSZP elnöke arról beszélt a parlamentben, hogy szerinte a törvény visszavonás a azt jelenti, hogy győzött a társadalmi akarat, a részvételi demokrácia, és győzött az MSZP. Másfél év küzdelme, és egy ember, Nyakó István, szemben a fizikai erőszakkal próbálta elérni, hogy véleményt nyilváníthassanak az emberek, mondta. A Fidesz azonban a hatalom megtartásáért kapitulált, elvei ellen döntött.

Tóbiás szerint a Fidesz tudta, hogy a társadalom többsége nem fogadja el ezt a törvényt, így feltette a kérdést, mi lehetett az az ok, hogy hirtelen benyújtják a visszavonásról szóló javaslatot. A társadalom akarata térdre kényszerítette a kormányt, mondta, majd hozzátette, a kormány fél a választók véleményétől. Feltette a kérdést: kik voltak a kopaszok az NVI előtt, akik akadályozták politikustársát, illetve ki kérte meg Erdősinét, hogy adjon be népszavazási kérdést, amivel szintén csak akadályozták volna a valódi népszavazási kiírást.

Ha van társadalmi akarat, önök leválthatók, és le is fogja váltani önöket a nép

− mondta Tóbiás.

Rogán: Az MSZP-nek a balhé a legfontosabb

Rogán válaszában megismételte a bejelentéskor mondottakat: fontosak a vélemények, de a legfontosabb, hogyan gondolkodnak egy kérdésről az emberek, ez az oka, amiért visszavonják a törvényt. Majd arról beszélt, hogy 2004-ben és 2008-ban volt népszavazás, amikor az MSZP-nek is lett volna lehetősége mérlegelni az emberek véleményét, de nem tették. 2004-ben az emberek úgy szavaztak, hogy elmentek 3 millióan, és egyértelműen az MSZP ellen szavaztak, de még a kettős állampolgárságról szóló népszavazásnál is az MSZP ellen szavazott a többség, de mégsem tettek semmit, mégsem hallották meg az emberek hangját, véleményét.

A politikai balhé mindig fontosabb volt önöknek, mint az emberek véleménye

− mondta Rogán. Hozzátette, hogy az MSZP mondta, hogy a törvény miatt emberek vesztik el a munkájukat a szektorban és a bevétel is visszaesik, ennek ellenére egyik sem jött be. De megvan, hogy miért mondták ezt: a multik érdekeit képviselik a magyar emberekkel szemben. A miniszter szerint a kormánynak be kellett látni, hogy az embereket nem sikerült meggyőzni a törvényről, azon belül kifejezetten a nőket, márpedig a nők véleménye kiemelten fontos a kormánynak.

Alkatilag alkalmatlanok arra, hogy 5 percig csöndbe maradjanak

− szúrta közbe Kövér László az MSZP frakciójának, amely hangosan nyilvánított véleményt Rogán beszédére.

Harrach: a KDNP nem fogja megszavazni a kormány törvényjavaslatát

Harrach Péter szerint az elmúlt héten több olyan kérdés került napirendre, ami érintette az állampolgári és emberi jogokat. Az egyik az Alkotmány kibővítése a terror helyzettel járó különleges jogrenddel. Ebben az esetben Harrach szerint az emberi jogok érvényesülését vissza kell fogni. Kérdés, amikor különböző jogok ütköznek, melyik a fontosabb, tette fel a kérdést a KDNP-s politikus, majd megválaszolta: ebben az esetben a társadalom biztonsága felülír néhány személyes szabadságjogot.

A „szabad vasárnapról" pedig azt mondta, hogy a KDNP megérti a kormány szempontjait, elfogadja a döntését, de továbbra is fenntartják a véleményüket és kitartanak a 200 ezer munkavállaló mellett, akik kénytelenek lesznek vasárnap is dolgozni. Harrach le van döbbenve, hogy hogy az egész világban a szakszervezetek a szabad vasárnapot karolják fel, még a magyar szakszervezet is így állt először hozzá, de szocialista nyomásra elálltak ettől. Feltette a kérdését: ki képvisel a multik és kik a munkavállalók érdekeit. Harrach szerint a KDNP abból indult ki, hogy a munkavállalói jogokat fogják képviselni. Ha szavazás lesz, akkor is a munkavállalók pártján állnak majd, és nem szavazzák meg a kormány javaslatát.

Rogán Antal erre úgy reagált, hogy a kormány szerint a terrorfenyegetettség mértékét nem szabad alábecsülni, és arra kéri az ellenzéki képviselőket is arra kéri, ne becsüljék alá. A vasárnapi zárva tartásról pedig azt mondta, a kormány szerint is biztosítani kellene a jogot a munkavállalóknak, hogy legalább egy napon ne kényszeríthessék munkára őket, de sajnos baloldali pártok hiányában nehéz baloldali értékekért küzdeni. Ha a szakszervezet sem hajlandó ezért küzdeni, akkor nem tud a kormány mit tenni.

Kósa szerint a kormány meghallotta azok hangját, akik nem akartak vasárnap dolgozni

Kósa Lajos fideszes képviselő felszólalásában arról beszélt, hogy a szocialisták csak a multik érdekeit képviselik, és a 200 ezer munkavállaló jogaival nem törődnek.

A multik hívó szava számukra szent és sérthetetlen

− mondta. Kósa is problémaként említette, hogy a magyar szakszervezetek összessége nem hallatta a hangját a dolgozóik érdekében, „mert nekik más volt fontosabb, máshonnan jön a lóvé, máshonnan jön a politikai utasítás". Kósa szerint az a furcsa helyzet állt elő, hogy egy jobboldali konzervatív kormány hallotta meg az emberek hangját, hogy miért kényszeríthetik a dolgozókat vasárnap dolgozni. Viszont belátják, nem sikerült a közvéleményt a törvény mellé állítani.

Schiffer: Az offshore-ozás növeli a migrációt

Schiffer András, az LMP elnöke napirend előtti felszólalásában arról beszélt, hogy az offshore-ozás elveszi a pénzt a jóléti kiadásoktól. Amikor egy kormány arról beszél, hogy ezekre nincs pénz, akkor tudni kell szerinte, hogy megvan az a pénz, csak offshore számlákon. Ráadásul a harmadik világnak szánt fejlesztési pénzeket is ellopják így, aminek következtében még nagyobb migrációra lehet számítani, mondta Schiffer, aki hozzátette, a húsz legnagyobb vesztesek között ott van Magyarország, a magyar államadósság két és félszerese vándorolt ki a rendszerváltás óta az országból. Semmilyen megszorító csomagra nem lett volna szükség, ha ezek a pénzek itt maradnak, mondta. Hozzátette, Andy Vajna, a MET-cégcsoport, Habony Árpád mind felsejlenek az offshore-botrány körül.

Válaszában Rogán Antal arról beszélt, hogy a magyar kormány eltökélt abban, hogy a Panama-iratokban előkerülő magyar szereplők esetében teljes körű NAV-vizsgálat legyen, majd sorolta az MSZP-s érintetteket. Simon Gábor esetében ma sem sikerült teljes körű információkat szerezni az osztrák és svájci bankoktól, így látható Rogán szerint, nehezen mennek ezek a feltárások.