Vádat emeltek Tanyi György ellen a fogathajtó elleni merénylet ügyében

2016.04.11. 09:32

A Fővárosi Főügyészség előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettnek kísérlete miatt a napokban vádat emelt Tanyi György és három társa ellen. A vádirat lényege szerint még 1996. november 13-án az esti órákban Tanyi György négy célzott lövést adott le a Fiumei úti Sírkert egyik épülete tetejéről a szomszédos Ügetőn tartózkodó Lakatos Csabára.

A vádirat szerint Tanyi előre megbeszélt szerepe az volt, hogy neki a merénylethez figyelést biztosítsanak, illetve kocsijaikkal a menekülésben segítsék. Végül azonban Tanyi és a neki a temetőben figyelő társa taxival menekültek el, mert a többieket a kiérkező rendőrök a közeli utcákban igazoltatták és mivel a kocsijukban lőszert találtak - őket előállították.

A sértettet a mintegy 22-24 méterről leadott négy lövésből három találta el - egy a nyakán, egy az ágyéki csigolyája mellett, egy pedig a bal combjánál – az életét a gyors orvosi beavatkozás mentette meg.

Az 1997 júliusában bizonyítékok hiányában megszüntetett nyomozás folytatását a Fővárosi Főügyészség 2014. szeptemberében rendelte el, ami most vádemeléssel zárult a Fővárosi Törvényszéken.

A vádlottak terhére rótt 1996-ban elkövetett bűncselekmény tíztől tizenöt évig, vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető. 

Tanyi az éjszakai élet egyik ismert figurája. 2011 nyarán adott először interjút e sorok írójának, akkor ezt mondta saját magáról: "Nincs pozícióm az éjszakában, és nem szeretném, hogy pozíciót töltsek be. Arra, hogy rendőrségi és ügyvédi berkekben ezt rebesgetik, azt tudom mondani: minden ilyen hír valótlan."